Харків днями одержав сертифікат УЄФА на перший 5-зірковий готель до Євро—2012. Про це перед початком сесії Харківської міськради повідомив міський голова Михайло Добкін. За його словами, сертифікат відповідності підтверджує, що готель «Сан лайт хотел» відповідає категорії «5 зірок». «Ми цілком упевнені, що Харків на «відмінно» вирішить проблеми зі своєю найслабшою ланкою при підготовці до Євро—2012 — наявністю 5-зіркових готелів, і до нас не буде ніяких питань з розміщення так званої родини УЄФА», — підкреслив міський голова.

 

Економічна криза, відсутність потенційних інвесторів, достатніх коштів у міському бюджеті для будівництва в Харкові 5-зіркових готелів змушує міську владу шукати нетрадиційні рішення для виконання цього завдання: перебудувати, переобладнати частину харківських готелів на вищу категорію. Найближчим часом п’ятирозрядний статус буде присвоєно готелям «Космополіт», «Чичиков». Уже підвищили категорію готелі «Мир» і «Британія». Підписано угоду з комплексом «Баден-Баден», оформляються документи на підтвердження п’ятизіркових стандартів такими готельними комплексами, як «Кулиничі», «Караван». Власники готелю «Київський» гарантують, що на його місці буде створено 5-зірковий комплекс. Усього на сьогоднішній день власниками готельного господарства Харкова підписано близько 60 двосторонніх угод з відповідним оператором УЄФА з розміщення гостей Євро—2012.

Підбиваючи недавно в Харкові підсумки підготовки українських міст-претендентів до проведення матчів Євро—2012, віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник високо оцінив роботу міської влади, обласної держадміністрації, головного інвестора, президента компанії DCH Олександра Ярославського і подякував за ті зміни, що відбулися в Харкові з моменту попереднього візиту інспекторів УЄФА.

— За останні місяці в Харкові стадіон майже повністю добудовано, впорядковано територію навколо стадіону «Металіст». Причому все це відбувається за повної згоди і розуміння тих людей, чиї інтереси було зачеплено: власники гаражів одержали іншу територію і значну компенсацію, підприємці з оптового майданчика ринку не втратили жодного робочого місця. Це говорить про те, що в Харкові підготовка Євро—2012 стала ідеєю всієї громади, а не тільки керівництва регіону та бізнесу. Повне розуміння і солідарність обласної адміністрації, обласної ради, мерії й головного інвестора — це запорука успіху і прогресу Харкова. То не випадковість, що Харків з резервного став основним містом, яке прийматиме матчі чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Те, що ми побачили на стадіоні, в аеропорту, говорить саме за себе. Я переконаний, що ми побачимо ще не одне позитивне зрушення.

Він також відзначив прагматичність команди, яка реалізує проект підготовки до Євро в Харкові, бо практично всі заходи виконуються з випередженням графіка. Крім того, після жорсткої оцінки стану справ у сфері розміщення Харків зробив усе можливе, щоб виконати вимоги УЄФА. Зокрема, розвиток до рівня 3- чи 4-зіркового готелю кращих студентських гуртожитків. Цей проект можна назвати вдалим, тому що, з одного боку, він допоміг Харкову у виконанні вимог УЄФА, а з другого — усе це залишиться студентам.

Харківський міський голова Михайло Добкін кілька днів тому надіслав на адресу президента УЄФА Мішеля Платіні всі необхідні гарантії і підтвердження щодо завершення реконструкції та будівництва всієї необхідної інфраструктури і споруд міжнародного аеропорту «Харків».

«Компанією DCH з випередженням графіка ведуться роботи з будівництва нового пасажирського терміналу Харківського аеропорту загальною площею 20 тис. кв. м, кошторисною вартістю 492,9 млн. грн. На даний момент проведено будівельно-монтажні роботи з монтажу металевого каркаса терміналу. Генеральним планом підготовки міжнародного аеропорту «Харків» передбачено також реконструкцію чинного аеровокзалу. З метою забезпечення необхідної пропускної спроможності аеропорту відповідно до вимог УЄФА планується придбання й установка тимчасового терміналу, на час проведення матчів Євро—2012, із пропускною спроможністю 1000 пасажирів на годину. За рахунок державного бюджету України гарантовано фінансування реконструкції аеродромного комплексу в сумі 727 млн. грн. Проведення низки заходів гарантує досягнення пропускної спроможності інфраструктури і споруд міжнародного аеропорту «Харків» і його можливості обслуговувати повну прогнозовану кількість 25 500 пасажирів за 10 годин на приліт і відліт у дні проведення матчів.

Реконструкцію стадіону «Металіст» буде закінчено максимум через два з половиною місяці. Головна спортивна арена Харкова зможе розмістити 41300 болільників. Будівництво стадіону ведеться в три зміни, задіяно близько тисячі робітників. Роботи йдуть і вночі, при штучному висвітленні.

— Всі досягнення й успіхи в Харкові стали можливі тільки завдяки об’єднанню міської, обласної влади і стратегічного інвестора. Територіальна громада, незважаючи на складності й незручності, що виникають при підготовці до Євро, терпляче і ретельно працює над виконанням усіх вимог УЄФА до міст-учасників. Причому, сьогодні міста-претенденти перестали бути конкурентами, а стали членами однієї команди. Сьогодні ми граємо у футболках одного кольору — у футболках збірної України. І ми працюємо над тим, як зробити чемпіонат таким, щоб організатори УЄФА по праву могли визнати його кращим за попередній, — сказав харківський міський голова Михайло Добкін.

Майже 400 млн. грн. виділено Харкову з держбюджету на підготовку до проведення фінальної частини Євро—2012. Про це повідомив журналістам віце-президент Федерації футболу України, заступник голови Харківської облдержадміністрації Сергій Стороженко. За його словами, відповідне розпорядження Кабінету Міністрів уже підписано. Зокрема, на реконструкцию харківського аеропорту буде виділено 187 млн. грн., на реконструкцію стадіону «Металіст» — 206,6 млн. Ще 15 млн. виділила облрада. Загалом вартість будівельних робіт на стадіоні «Металіст» оцінюється в 1,5 млрд. грн., відзначив С. Стороженко.

У перші дні серпня на стадіоні «Металіст» розпочалися пуско-налагоджувальні роботи з установки камери «Спайдеркем» виробництва Австрії. Подібне устаткування на сьогодні є однією з умов проведення матчів чемпіонату Європи. Камера дає змогу одержати картинку у форматі HD, перебувати під час матчу в будь-якій точці поля і стежити за подіями з висоти, рівної дахові стадіону. В жодному іншому місті України й СНД такого обладнання немає.

 

Харків.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.