Центр реабілітації дітей-інвалідів — єдиний в Сумській області спеціалізований заклад — довго залишався поза увагою владних мужів. Роками хворі діти разом з батьками тулилися у старому, не пристосованому для потреб інвалідів, приміщенні.

 

Сьогодні в Сумській області потребують лікування та реабілітації 3600 дітей-інвалідів. Пройти повноцінний курс можна лише в спеціалізованому закладі — саме таким є Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, розташований в обласному центрі. Сюди привозять дітей з усіх куточків Сумщини, щороку понад 500 чоловік. Щоправда, в районах до послуг юних пацієнтів працюють спеціалізовані відділення при територіальних центрах соціального обслуговування, але їх можливості досить обмежені.

Центр соціальної реабілітації створено ще 1991 року. Тут перебувають діти, хворі на ДЦП, з ураженнями периферичної нервової системи та легкими формами розумової відсталості, вродженими вадами розвитку нервової і кістково-м’язової системи, ортопедичними та іншими захворюваннями — за роки існування закладу необхідний лікувальний курс тут пройшли понад 10 тисяч юних пацієнтів.

Що включає в себе комплекс реабілітації? Сучасні методики передбачають фізіотерапевтичні процедури, вправи на тренажерах, масаж, водолікування тощо. Максимум уваги фахівці приділяють і підготовці дітей до самостійного життя, опануванню ними навичок самообслуговування. Є в центрі й найнеобхідніше обладнання, тренажери, фізіотерапевтична апаратура. Фахівці закладу намагаються зробити все можливе, щоб їхні маленькі пацієнти за час перебування зміцнили своє здоров’я, на-

вчились чогось нового, зрештою, повернулись додому з гарним настроєм. Проте чи відповідає заклад для дітей з особливими потребами своєму призначенню — велике питання.

Розташований центр у будівлі, якій понад 35 років. Обдертий фасад, дах, що протікає, перекошені вікна, які, того й дивись, впадуть на голови перехожим — такий має вигляд споруда зовні. Якщо зайти всередину — картина там не краща. Кімнати, по яких аж плаче ремонт, насичене, через застарілу систему опалення, холодом та сирістю повітря, не пристосовані для потреб інвалідів побутові приміщення — ось такі умови для дітей, які потребують уваги та захисту з боку держави. Особливо гнітюче враження справляє басейн, який перетворився на склад для старого інвентарю -а проте не треба бути медиком, щоб розуміти значущість плавання для дітей, тим паче інвалідів...

Проблеми з утриманням закладу, за словами його директора Олени Шовкопляс, — від недостатнього фінансування з державного бюджету, коштів якого вистачає хіба на виплати заробітних плат працівникам та найнеобхідніші поточні витрати. З місцевого бюджету центр досі не отримував жодної копійки. На проведення капітального ремонту необхідно не менш як 4 мільйони гривень. Ускладнює ситуацію і той факт, що заклад перебуває у комунальній власності міської, а не обласної ради, хоча курс реабілітації тут проходять діти з усієї області.

Скільки б ще тривала така ситуація, невідомо. Докорінно її змінили відвідини закладу головою Сумської облдержадміністрації Миколою Лавриком. Вражений усім побаченим і почутим, обласний чільник навіть відмовився від урочистого вручення подарунків і передав спортивний інвентар і солодощі дітям «без аплодисментів». І буквально цього самого дня акція зі збору коштів для капітальної реконструкції закладу стартувала.

За даними головного управління праці та соціального захисту населення Сумської облдержадміністрації, завдяки підприємствам, організаціям, просто приватним благодійникам вдалось зібрати понад 400 тисяч гривень, і кошти продовжують надходити. Мільйон гривень виділено з обласного бюджету рішенням останньої сесії обласної ради. Всі ці кошти допоможуть, за словами першого заступника начальника управління Анатолія Боярка, розпочати першу чергу ремонтних робіт, для проведення яких вже виготовлено проектно-кошторисну документацію.

Цьогоріч, за всіма прогнозами, програма-мінімум таки буде виконана. А це — капітальний ремонт покрівлі, заміна всіх вікон на металопластикові, облицювання фасаду будівлі енергозберігаючими матеріалами. Друга черга реконструкції передбачає заміну системи опалення, відновлення басейну та інші роботи. Найближчим часом має бути вирішено питання і з передачею Центру реабілітації до комунальної власності обласної ради, що має поліпшити ситуацію з його подальшим фінансуванням.

Отож справа зрушила з місця і така оперативність, звісно, заслуговує схвалення. От лише не дає спокою думка — а якби не візит високопосадовця, скільки б ще часу довелось дітям та їхнім батькам чекати допомоги на соціальному узбіччі?

Ірина ВЕРТІКОВА, Владислав ЖМУРКОВ.

На знімку: навіть щоб зробити найпростіші рухи, дітям-інвалідам треба докласти неабияких зусиль.

Фото Володимира КОВАЛЕНКА.