Сергій Тігіпко хоче нудної політики. У майбутньому. Про це він заявив на зустрічі з представниками громадськості Севастополя. І рекомендував політикам нині вести дебати «не про мову, НАТО, а про 10-відсоткове безробіття в країні» і про те, що майже чотири мільйони українців змушені шукати заробітків у Росії.
Провина влади, вважає Сергій Леонідович, у тому, що її майже не цікавлять реалії життя «маленьких українців», які опинилися наодинці з купою проблем: в охороні здоров’я, комунальній сфері тощо. Прорахунки керівництва країни дали разючий для пострадянського простору і країн європейської співдружності результат — спад обсягів промислового виробництва практично на третину і зменшення ВВП на п’яту частину. Спроби списати провали в роботі на світову кризу, вважає С. Тігіпко, неспроможні. Білорусь і Китай, що живуть у тих само умовах, змогли продемонструвати зростання валового внутрішнього продукту на 1,2 % і 8 % відповідно. «Отже, справа не в горезвісній кризі», — зробив висновок Сергій Леонідович.
Вихід економісту, котрий очолював у 2002—2004 рр. Нацбанк України, відомий: «Я знаю, що потрібно робити, я знаю болючі точки. Я прихильник твердої президентської влади. Буде сильний Президент — буде сильна Україна».
До парламенту в претендента на президентський пост теж є серйозні претензії:
«Я не вірю парламенту. Депутати блокують трибуну замість того, щоб приймати потрібні країні в цей складний момент закони». Але якщо буде обраний на вищий державний пост, то готовий шукати і знаходити з народними депутатами злагоду щодо внесеннч поправок до Конституції. Якщо не вдасться домовитися з парламентаріями, то С. Тігіпко готовий порадитися з народом: яким бути державному устрою країни, люди вирішуватимуть на всенародному референдумі.
Дерегуляція економіки, тобто звільнення її від залежності від політичних перемін у державі, має стати першочерговим завданням новообраного Президента.
Визначення «сильний Президент» повинне формуватися з ефективного впливу на прокуратуру, міліцейське відомство, СБУ і Міноборони. Сила першої особи держави, щоб уникнути спокуси узурпації влади, має бути урівноважена чинним законом про імпічмент.
Міжнародну політику України у сфері забезпечення безпеки держави керівники країни повинні будувати з розумінням того, що «дрейфуємо в бік нейтралітету».
Як громадянин України, котрий оприлюднив своє рішення брати участь у майбутніх виборах Президента, Сергій Тігіпко різко висловився проти «просування» ідеї федерального устрою країни: «Це сильна політична зброя, що може призвести до розвалу країни». Водночас економічна самостійність регіонів — цілком прийнятна.
Севастополь.
На знімку: Сергій Тігіпко під час відвідування Севастополя.
Фото автора.