Рекапіталізація вітчизняних банків непокоїть сьогодні не тільки уряд, а й свідомих громадян України. Правда, з різних точок зору. Вчора в Києві громадські організації, що об’єднують вкладників банків, провели прес-конференцію, на якій висловили своє ставлення до процесу рекапіталізації і реструктуризації вітчизняних фінансових установ.
— Нас турбує саме ставлення правлячої еліти до процесу рекапіталізації, — коментує подію «Голосу України» один з організаторів прес-конференції Сергій Гуржос, який називає себе «свідомим громадянином». — 175 млрд. грн., що їх одержала Україна від МВФ і міжнародних організацій, йдуть на підтримку банківської системи. Виходить, рятують найзнедоленіших! При цьому приватні борги банки переводять у державні, розплачуватися за якими доведеться народові України. Кредити ніяк не допомагають реальному сектору економіки.
Однак процес триває. Найближчим часом Нацбанк допоможе Укрпромбанку і Надра-банку. НБУ планує закінчити вирішення фінансових проблем Укрпромбанку в серпні шляхом його рекапіталізації чи ліквідації; Надра-банк мають рекапіталізувати в листопаді.
А поки що, за підсумками січня—липня поточного року, вітчизняні банки в збитках. Вони обчислюються тринадцятьма мільярдами гривень. Для порівняння: за сім місяців 2008 року прибуток банків становив 6,2 млрд. грн. Про це сказано в повідомленні, оприлюдненому на сайті Національного банку України.