«Рішення Президента Дмитра Медведєва про відстрочку призначення посла Росії в Україні політично жорстке, малоприємне, але цілком очікуване». Так прокоментував ситуацію лідер українських комуністів Петро Симоненко.
Петро Симоненко підкреслив, що аргументація рішення Президента Росії Дмитра Медведєва, яку він виклав у відкритому листі Вікторові Ющенку, і претензії російської сторони з приводу недружніх кроків української влади мають об’єктивний характер.
«Політика на фашизацію суспільства, що її проводить особисто президент Ющенко та його ультранаціоналістичне оточення, політика реабілітації злочинців і зрадників, політика підтримки воєнних агресорів, політика русофобії і формування образу ворога в особі російського народу не могла, зрештою, не переповнити чашу терпіння офіційного Кремля», — заявив лідер КПУ.
Петро Симоненко підкреслив, що Компартія України неодноразово заявляла про необхідність взаємовигідних і добросусідських відносин з Росією, як стратегічним партнером, за збереження багатовікового історико-культурного і духовного простору східнослов’янських народів.
«Ми чітко позначили нашу позицію з усіх ключових проблем взаємин наших країн і народів», — сказав Петро Симоненко.
У той же час Петро Симоненко відзначив, що комуністи України не ідеалізують російський політикум і чудово розуміють, що, як і в Україні, у Росії є ті, хто не бажає миру між нашими народами.
«Але ми проти того, щоб шукати порошинку в чужому оці, треба зі свого пенька витягти», — сказав лідер КПУ.
Тому, переконаний Петро Симоненко, слід негайно переглянути зовнішньополітичний курс, який веде режим Ющенка, прийняти закон про основи внутрішньої і зовнішньої політики, запропонований комуністами, і приступити до конструктивних переговорів з Російською Федерацією з усіх ключових питань.