Заява Президента Російської Федерації Дмитра Медведєва про україно-російські відносини свідчить про інтерес Росії до президенської кампанії в Україні. Таку думку висловив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко.
За його словами, для появи відповідної заяви Президента Росії є як суб’єктивні, так і об’єктивні причини.
Зокрема, до суб’єктивної причини Микола Томенко відніс той факт, що керівництво Росії не змогло вибудувати нормальні взаємовідносини с Президентом України Віктором Ющенком. «Тому відсутність системного взаємовигідного співробітництва двох країн намагаються перевести виключно на одну сторону — українську», — сказав він. При цьому заступник глави парламенту додав, що слід усвідомлювати те, що два народи — український і російський — не можуть бути заручниками відносин двох президентів, які не склалися.
До об’єктивної підстави, на думку Миколи Томенка, належить той факт, що команда Президента РФ сформувала «список ключових тем, які для них є важливими в контексті майбутньої виборчої кампанії в Україні», повідомляє УНІАН.
«Але за будь-яких обставин перша, суб’єктивна, причина сьогоднішніх непростих україно-російських відносин і друга причина зацікавленості команди Президента Медведєва у виборчій президентській кампанії в Україні не сприятимуть поліпшенню цих відносин», — сказав Микола Томенко.