Пшениці вдосталь, а от крупи подорожчають
В Україні завершуються жнива ранніх зернових. Комбайни впорали більш як 90 відсотків планованих до збирання площ. 
На жаль, інформація про те, що хлібних культур буде значно менше, ніж торік, підтверджується. Ранніх зернових і зернобобових зібрано близько 34 мільйонів тонн. Це означає, що з кукурудзою загальний ужинок заледве перевищить 40 мільйонів. У минулому році, відповідно до офіційної статистики, було 53,2 мільйона тонн. Утім, нинішній врожай можна вважати непоганим — бували роки, коли ледве перевалювали за 20 мільйонів. Тож недобір, порівняно з минулим роком, навряд чи призведе до дефіциту батонів і паляниць на прилавках магазинів (скільки коштуватиме хліб з недорогого зерна нового врожаю — інше питання). Пшениці, приміром, намолочено майже двадцять мільйонів тонн, тоді як українці за рік «з’їдають» приблизно шість мільйонів. Ще майже стільки зазвичай ішло на тваринництво. А тепер знадобиться й того менше — поголів’я значно скоротилося.
Інша річ — круп’яні культури. Невисокий торішній попит змусив аграріїв скоротити під ними посівні площі. Так, порівняно з минулим роком, під гречкою вони зменшилися на 10 тисяч гектарів — з 290 тис. до 280 тис. га. Під овес нинішнього року було виділено 440 тисяч гектарів — порівняно з 460 тисячами в минулому. Площі під просо також скоротилися з 145 тисяч до 136 тисяч га. На зниження загального збору круп’яних також вплинуть не дуже сприятливі для цих культур погодні умови.
Треба сказати, аграрії, які скоротили площі під круп’яними, поки що нічого не програли, повідомляє «УкрАгроКонсалт». Проти минулого року ціни на крупи знизилися. Якщо в 2008-му за зерно гречки господарствам давали 2200 гривень за тонну, то нині — 1980 гривень. Жито за рік впало в ціні на 200 гривень — до 660 гривень за тонну. Найменш ходові, ячну, перлову групи, продають по 1,4 тисячі гривень за тонну.
Однак експерти вважають, уже восени ці крупи будуть більш затребувані. З огляду на зниження доходів громадян вони матимуть попит через свою невисоку вартість. Крім того, у зв’язку з подорожчанням рису покупці віддаватимуть перевагу гречці, бо ці крупи замісні. Збільшення попиту може спричинити подорожчання цих продуктів на 30—40 відсотків до середини наступного року.
Валерій ДРУЖЕНКО. 
На знімку: голова Борзнянської райради Анатолій Хавило якістю зерна задоволений.
Мільйон — уже добре
Хлібороби Чернігівщини перетнули мільйонний рубіж у намолоті зернових. Уже впорано 342,6 тисячі гектарів — дві третини жнивного клину. Очікується, в підсумку ужинок буде щедрим, адже середня врожайність становить 29,2 центнера з гектара.
На знімку: Чернігівська область, Борзнянський район, село Плиски, ТОВ «Плиски-Агро». Жнивують водій Олександр Соколов та комбайнер Григорій ДІбрІвський.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.