Футбол. Ми достатньо писали про високий організаційний рівень підготовки Донецька і Маріуполя, де нещодавно відбувся восьмий чемпіонат Європи серед юнаків до 19 років. А от який футбол показали його учасники? Про свої враження від побаченого на турнірі в Україні сайту uefa. com розповіли технічні спостерігачі УЄФА Зденек Сівек і Ярмо Матікайнен.
— Гравці продемонстрували видатну індивідуальну техніку, — сказав пан Сівек. — Техніка вкупі зі швидкістю й активними переміщеннями дали змогу вболівальникам побачити саме те, чого вони й хотіли. Футбол — не тільки спорт, а ще й мистецтво. Багато хто приходить на стадіон подивитися на майстрів футболу.
Ярмо Матікайнен, у свою чергу, залишився задоволений прогресом гравців. «У цьому плані все чудово. На прикладі учасників турніру можна було побачити, що розвиток молоді не стоїть на місці. Подібні змагання дають футболістам багаті можливості. Вони змагаються з кращими з кращих на гідному рівні й, як наслідок, підвищують якість своєї гри».
Відмінна фізична готовність дала змогу футболістам показувати гру найвищого класу протягом усього турніру, незважаючи на спеку. Сівек помітив, що підготовчий період мав величезне значення для результатів учасників фінальної стадії. «Мені вдалося поговорити з усіма тренерами про фізичну підготовку їхніх команд до турніру. Зійшлися на думці, що дуже важливо було мати вдосталь часу. Приміром, у збірної України було 19 днів, під час яких багато уваги приділили «фізиці». Іспанці мали у своєму розпорядженні 12 днів, а в сербів було три фази по три дні й три контрольних матчі. Якщо хочеш мати шанс вийти до фіналу чемпіонату Європи, необхідно вірно підготувати команду фізично й зробити так, щоб на відновлення сил йшло мінімум часу. На цьому етапі важливе значення також має психологічна підготовка».
Українці, котрі стали чемпіонами, двічі залишали свої ворота «сухими», натомість англійці, котрі поступилися у фіналі, «на нуль» не зіграли жодного разу. Хоча всі вісім команд приділяли велику увагу обороні, Матікайнен у першу чергу відзначає дії в атаці. «Часом команди прекрасно захищалися, але я не думаю, що в цілому була перевага у бік оборони, — продовжив він. — Тренери визнали, що перші матчі були вкрай важливі, внаслідок чого команди діяли обережно. Але навіть у таких випадках, а я бачив усі матчі, у всіх збірних був план, як зламати оборону суперника. Кожен мав власний підхід, свою ідею. Може, цей чемпіонат варто порівняти з попереднім, коли чітко простежувалося завдання команд: не програти в перших двох зустрічах і домогтися перемоги в третій. Усі знають, що для перемоги треба атакувати».
— Якщо граєш на результат, то треба компактно діяти позаду. Але у футболі все вирішують голи, — сказав Зденек Сівек. — Потрібно думати про атакуючу фазу гри й шукати рішення, наголошуючи на переході від захисту до атаки. Футбол без голів — ніщо. У півфіналі між збірними України і Сербії було забито чотири м’ячі. Уболівальники залишилися дуже задоволені й наприкінці стоячи аплодували командам. Те саме було й у поєдинку між Англією та Францією. Чудово, що у двох півфіналах було забито вісім м’ячів...
На знімку: тріумф збірної України — чемпіона Євро-2009.
Фото ФФУ.
P. S. Учора футболісти і тренери нашої юнацької збірної були гостями на засіданні «Футбольного прес-клубу», на якому побував кореспондент «Голосу України». Докладніше про ту подію читайте пізніше.