Олег Тягнибок, ВО «Свобода»:

— Вже абсолютно очевидно, що на Донбасі відбувається ніяка не антитерористична операція, а відверта агресія Росії проти України. Фактично це війна за територіальну цілісність і незалежність української держави. Саме тому «Свобода» вкотре наполягає на тому, щоб в Україні було впроваджено режим воєнного стану. Цей режим має бути введений не на всій території, навіть не на всій території Донбасу — він може бути на території окремих районів Донецької та Луганської областей, загрожених окупантами і сепаратистами.
Так само на державному рівні потрібно визнати факт російської агресії проти України та звернутися до країн Заходу навіть не з проханням, а з вимогою припинити будь-які домовленості з РФ. Маємо вимагати надати нам пряму військову допомогу і запровадити найширші галузеві санкції проти режиму Путіна.
Дехто говорить, мовляв, воєнний стан не дозволить провести дострокові вибори до Верховної Ради. Це брехня і окозамилювання. Насправді Майдан вимагав не просто перезавантаження парламенту — громада вимагала, щоб вибори відбулися обов’язково за пропорційною системою і за відкритими  списками, а не за старим януковичівським пропорційно-мажоритарним законом, який не дасть якісної зміни влади. Українці вимагають люстрації, а також заборони Комуністичної партії та Партії регіонів.
Олесь Доній, «Суверенна європейська Україна»:
— Група підтримує введення воєнного стану на частині Луганщини і Донеччини. Але свій виступ хочу присвятити нашій зарубіжній політиці. Якщо ми маємо право критикувати наших закордонних партнерів, то повинні казати і про три наші проколи: де наша заява про вступ до НАТО, де від МЗС нота протесту щодо збитого малайзійського літака і  збитого напередодні літака українського і коли, нарешті, буде ратифікація угоди з Євросоюзом? Виявляється, ми знаходимося в якомусь підпорядкуванні Росії, тому що наступні, щоб ви розуміли, засідання з РФ заплановані аж на 12 вересня. Тобто два з половиною місяці Україна повинна чекати, коли Росія дасть згоду на ратифікацію угоди. Мені не зрозуміла позиція міністра закордонних справ і позиція Президента, який досі не вніс на ратифікацію угоду з Євросоюзом. Майдан, насамперед, збирався саме тому, щоб була підписана і ратифікована ця угода.
Петро Симоненко, КПУ:
— Висловлюючи глибоке співчуття рідним і близьким загиблих у жахливій катастрофі, ми вимагаємо від влади України створити всі умови для об’єктивної й оперативної роботи міжнародної комісії. Ми пропонуємо утриматися від політичних заяв до остаточного офіційного розслідування й установлення міжнародною комісією всіх причин і обставин цієї страшної трагедії. Одна трагедія не повинна породити іншу, широкомасштабну трагедію переходу війни всередині України в міждержавну.
Антикризова програма Компартії передбачає насамперед відновлення керованості нашою країною, ліквідацію пенсійної реформи, повернення базових галузей промисловості під державний контроль, першочергові заходи з попередження підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.
Сергій Соболєв, ВО «Батьківщина»:
— Сьогодні першим питанням в порядку денному стоїть законопроект про часткову воєнну мобілізацію, але скажіть, будь ласка, як таке питання обговорювати без присутності Президента, Прем’єр-міністра, вищого військового керівництва держави? Наша пропозиція — говорити про це в присутності вищого керівництва держави, вищого керівництва силових структур та в закритому режимі.
А нам є про що говорити. Доти, поки ми не підіб’ємо підсумки перших місяців Антитерористичної операції, поки не зробимо висновки, всі подальші кроки — це буде чиста авантюра. Мало того, введення часткової мобілізації без введення воєнного стану на частині Донецької і Луганської областей — це продовження політики окозамилювання і приховування реальних фактів, які відбуваються в державі.
Друге питання: доки  ратифікація угоди з Євросоюзом не вноситиметься у парламент? Наша фракція вимагає негайного внесення на ратифікацію Угоди про асоціацію з ЄС.
І третє — потрібне чітке рішення парламенту про допуск іноземних військових підрозділів на територію України для захисту суверенітету країни.
Віталій Ковальчук, «УДАР»:
— Після того як терористи на Донбасі збили цивільний літак і спричинили одномоментну загибель майже 300 невинних душ, ми як український парламент повинні зробити все, щоб увесь світ дав належну оцінку загрозі тероризму, який підтримує Російська Федерація.
Маємо домогтися, щоб так звані «ДНР», «ЛНР» були на міжнародному рівні визнані терористичними організаціями.
Крім військової протидії терористам, Україна повинна нарешті системно займатися ліквідацією наслідків агресії Росії і відновленням територій, звільнених з-під контролю терористів і від російської окупації. Тому пропонуємо нарешті створити міністерство реінтеграції, яке б займалося питаннями облаштування біженців, координацією відновлення інфраструктури звільнених місцевостей, проводило політику щодо тимчасово окупованих територій у Криму, зокрема щодо їх повернення в юрисдикцію України.
І найголовніше: «УДАР» наполягає на розгляді й ухваленні цього тижня постанови про дострокове припинення повноважень Верховної Ради сьомого скликання.
Віталій Грушевський, «За мир та стабільність»:
— У Верховній Раді і в суспільстві, на жаль, лунають наполегливі пропозиції про введення воєнного стану в Донецькій та Луганській областях. При цьому ніхто не закликає до негайної евакуації людей. Група «За мир та стабільність» пропонує створити гуманітарні коридори для виходу цивільних громадян. А вже після цього вводити воєнний  стан. Ми всі повинні зрозуміти — яка б не була війна, мир завжди настає.
Вся міжнародна спільнота стала свідком жахливої трагедії в українському небі. Світ чекає пояснень, і, безумовно, вивчивши всі обставини, такі відповіді надасть компетентна міжнародна комісія, яка стала до роботи. Нам би дуже не хотілося, щоб звіт цієї комісії залишився секретним документом, тому пропонуємо створити парламентську тимчасову слідчу комісію, яка спільно з комісією експертів опрацьовуватиме отримані результати.
Анатолій Кінах, «Економічний розвиток»:
— Відбуваються безпрецедентно трагічні події, які зачіпають не тільки Україну, а й усе міжнародне співтовариство. Ми звертаємося до наших міжнародних партнерів: припиніть діяти за подвійними стандартами, зрозумійте загрозу для світової цивілізації і об’єднайте зусилля, щоб не допустити ні повторення трагічних подій, ні спроби вирішувати питання військовими силовими методами.
Має принципове значення ефективність дій всієї системи влади в Україні. Як можна в цих умовах не мати затвердженого державного оборонного замовлення? Як можна на цей час не зрозуміти, що АТО вимагає нового формату? Дуже важливо, щоб уряд вже працював над комплексним планом відновлення інфраструктури діяльності, життєдіяльності на Донбасі. Інакше є загроза збільшення кількості біженців зі сходу України до сотень тисяч громадян.
Вадим Новинський, Партія регіонів:
— Позиція фракції Партії регіонів із приводу загибелі людей в авіакатастрофі однозначна: всі винні — і ті, хто натискав кнопку, і хто давав команду, і з    чиєї вини зброя опинилася в руках зловмисників, повинні бути встановлені та суворо покарані.
Та залишаються питання, які стосуються дій відповідних українських служб, відповідальних за організацію та безпеку польотів в українському небі. Тому фракція вже подала відповідні документи про створення тимчасової слідчої комісії із з’ясування обставин загибелі малайзійського авіалайнера.
Зараз на порядку денному всіх політичних сил має бути тільки одне питання — припинення вогню, мир і пошук компромісу. Політичні інтереси повинні відійти на другий план. Неодмінною умовою встановлення миру Партія регіонів вважає прийняття нової Конституції України.