Городенківський район на Прикарпатті здавна був «цукровим». Колись буряк тут вирощували на п’яти тисячах гектарів. Тепер солодка нива району зменшилася в 50 разів. Цукрові буряки плекають лише кілька хазяйств, зокрема фермерське господарство «Поточище». Щоправда, сіють їх, щоб мати цукор для власних потреб.
— Для своїх людей, для своїх їдалень, — каже агроном Володимир Баскевич. — Власним цукром забезпечуємо також дитячий садок і школу.
Скорочення посівів буряків потягнуло за собою закриття цукрових заводів. На Івано-Франківщині вже немає жодного підприємства з переробки солодких коренів.
Дарина НАЗАРЧУК.
Івано-Франківська область.
Не той урожай, що в полі, а той, що у великій торбі
На Хмельниччині застосовано нову технологію зберігання зерна в вакуумних термомішках. На току в селі Врублівці Кам’янець-Подільського району у велетенські «торби» зібрали весь урожай, що дало змогу господарству зекономити час та кошти на його транспортування до елеватора або ж на будівництво та утримання власного зерносховища.
— Загалом же в районі, зазначає голова райдержадміністрації Ростислав Ярема, — цьогоріч непоганий урожай: по 32 центнери на круг у середньому, тоді, як обласний показник становить 26 центнерів. Але це ще півуспіху, важливо грамотно розпорядитися даром землі, своєчасно та за вигідною ціною продати зерно.
Віра ШПИЛЬОВА.
Хмельницька область.