У міліцейській «кутузці» закінчився відпочинок для чотирьох мешканців села Журбинці Козятинського району на Вінниччині. Затримував, за їхніми словами, екіпірований загін з дев’яти міліціонерів. У той день чоловіки закінчили роботу на будівництві, отримали аванс і поїхали відпочити на ставок. Міліцію до них викликав орендар ставка. Босими, в одних трусах, їх так і «взяли». У такому само вигляді повезли в лікарню на обстеження на предмет сп’яніння. «Нас водили по лікарні, як клоунів, — каже один із затриманих, — це ж відверте знущання над гідністю людини. Могли ж дозволити одягнутися?..»
Частина одягу, за словами затриманих, невідомо де. В Олександра Романчука в залишених брюках були гроші. Чоловік каже: нема ні одягу, ні грошей. А в нього дома троє дітей. «Куртка, на якій ми сиділи, чомусь, опинилася в райвідділі міліції, — кажуть затримані. — Пізніше нам її віддали. А шортів, брюк так і нема».
Потерпілі впевнені, що виклик міліції — справа рук орендаря ставка. «Хтось йому сказав, ніби ми ловимо рибу сіткою, то він давно на нас тримає зуб, а це побачив на березі й давай міліцію викликати». Відпочивальників було п’ятеро. Однак одного з них міліціонери не забрали.
Доки потерпілі радяться з адвокатами, чи подавати їм до суду на міліціонерів за те, що лишилися без грошей і одягу, над ними самими суд уже відбувся.
У суд — на сьому ранку
— Про те, що хлопців привезуть у суд о сьомій ранку, ми дізналися випадково, — розповіла пані Оксана, сестра затриманого Сергія Ніколайчука. — Приїхали першим рейсом автобуса з села до Козятина. Знали, суд починає роботу о дев’ятій, аж бачимо — під’їжджає міліцейська машина, а з неї виводять хлопців. Була тільки сьома година ранку.
Однак судове засідання не розпочалося ні о сьомій, ні о дев’ятій годині. «У зал нас завели десь аж в обід, — кажуть чоловіки.
— Добре, що хоч дали можливість вдягнутися, — зауважує Олена Галайко, дружина Петра Галайка. — Перед тим ходили до начальника міліції, просили, щоб не тримали їх голими...
У день зустрічі з журналістом затримані разом з рідними, кожного з них хтось підтримував у залі засідання, прийшли на шосте судове засідання.
Поламав вудку інваліда
— Мій покійний батько Микола Ковальчук, земля йому пухом, був інвалідом першої групи, — розповідає дочка померлого. — Він майже нікуди не ходив. А це якось обіперся на костури і доштикав до берега ставка. Йти було недалеко, бо наш город підходить до самої води. Не знаю, скільки він там посидів, спіймав що чи ні, але додому повернувся зі сльозами на очах і без вудки. Каже, підійшов орендар, вирвав з рук вудку і на очах в інваліда поламав її. Ще й наголосив, що він тут хазяїн.
З Олександром Яценком орендар вчинив інакше. Односельці розповідають, що пхнув чоловіка у воду. Той десь виплив у верболозах, прийшов у село і став розповідати землякам, як з ним повівся орендар. Це тільки дві історії з багатьох, почутих в Журбинцях.
— Що вони там вигадують, — сказав на це орендар. — Рибу ловлять і діти, й пенсіонери.
На запитання, чому викликав міліцію до відпочивальників, відповів, що вони були нетверезі й погрожували сторожу ставка. Тому вирішив захистити його з допомогою міліції. «Ставки в законній оренді, є всі документи, тому тут має бути порядок».
А договір-то не пройшов реєстрації
Обурені заборонами орендаря користуватися водними об’єктами, мешканці Журбинців звернулися до депутата Козятинської районної ради Вікторії Ільчук (вона їхня землячка). Вікторія Михайлівна виступила на сесії з депутатським запитом до керівників району стосовно правомірності дій орендаря. Комісію з вивчення питання очолив перший заступник голови Козятинської райдержадміністрації Микола Стратійчук. «Договори на земельну ділянку з водним об’єктом не пройшли державної реєстрації, що суперечить чинному законодавству», — так записано у листі управління агропромислового розвитку Козятинської райдержадміністрації від 15.05. 2009 р. «Оскільки на даний час договори оренди землі та водних об’єктів громадянином... не оформлені належним чином, до моменту виникнення у нього права користування на умовах оренди встановлювати обмеження щодо можливості використання жителями села водних об’єктів він не вправі», — йдеться далі у листі за підписом голови комісії першого заступника голови Козятинської райдержадміністрації Миколи Стратійчука.
Тим часом фахівці Державної екологічної інспекції у Вінницькій області встановили перевищення гранично допустимих норм фосфатів, деяких інших речовин у центральній водоймі рибогосподарського призначення у селі Журбинці. Односельці скаржаться ще й на те, що надто вже мізерну плату встановили орендарю за користування водоймами. «Яка вигода громаді з такого орендаря?» — запитують жителі Журбинців.
Взяти коментар у представників Козятинської міліції з приводу затримання відпочивальників на березі ставка у Журбинцях так і не вдалося. «Начальника нема, заступника теж, слідчий на завданні», — пояснив черговий працівник райвідділу після того, як кореспондент повідомив про мету свого візиту. До речі, до райвідділу міліції автор матеріалу навідувався того дня двічі. Відповідь чергового була однакова.
Вінницька область.