Пляжі мають бути доступними! Програму під такою назвою для припинення тіньової приватизації на розгляд Верховної Ради автономії ініціював депутат Лев Миримський. Ідея проста: заробляти потрібно на додаткових якісних послугах, а не на торгівлі кримським повітрям. Адже обіцянки керівників півострова зробити вхід на бодай комунальні пляжі вільним для всіх відпочивальників залишаються деклараціями й цього року.

Рада міністрів автономії видала навіть постанову про створення спеціальної робочої групи з проблем вільного доступу до пляжів та відкрила «гарячу лінію». Однак пляжі доступнішими й дешевшими не стають.

Підприємливі ділки по всьому узбережжю встановлюють нові паркани.

За такої ситуації Крим неодмінно втрачатиме курортників, а кримчани — курортні прибутки, зазначив депутат. З його ініціативи та участі на пляжах Професорського куточку в Алушті проведено першу акцію «Ми не хочемо платити за повітря». Гурт молоді чемно намагався пройти на орендовані комунальні пляжі, а як доказ своєї правоти юнаки і дівчата надавали пляжним охоронцям тексти законів України та постанову кримського уряду про заборону брати плату за прохід до моря й відповідну постанову Алуштинської міськради. Однак скрізь за вхід вимагали гроші, мовляв, ніякі закони тут не діють.

Лев Миримський переконує: пляжний туризм — це основний вид відпочинку в Криму, а опоряджені й відкриті пляжі — це ключ до успіху кримських курортів. Місцева влада, отримавши в управління пляжі півострова, фактично відмовилася ними займатися, віддавши на відкуп ділкам. А масштаб цього, по суті, «тіньового» заробітку вже став загрожувати розвитку Криму як рекреаційної зони.

Депутат пояснив мету «пляжної» акції, яка прокотиться всім кримським узбережжям: «Ми прагнемо прикувати увагу до проблеми доступності кримських пляжів, від цього залежить майбутнє Криму як курорту. Немає доступу на пляжі — немає Криму як улюбленого мільйонами людей курорту. А один кримський пляж дає на рік в середньому близько тридцяти тисяч доларів прибутку».

Учасник акції зі звільнення проходів на пляжі віце-прем’єр кримського уряду Едуард Гривковський також вважає, що всі пляжі півострова мають бути доступні: «Я доручив органам влади на місцях в тижневий термін підготувати інформацію про стан пляжів і зон відпочинку. На сьогодні відповідь отримано тільки з семи районів, та й то ці сім районів... не мають виходів до моря! Тут бачимо ознаки корупційних дій, і пляжними питаннями повинні зайнятися правоохоронні структури».

Нині у складі створеної урядової комісії прискіпливіше перевірятимуть роботу пляжів й обгрунтованість договорів про їх оренду, укладених місцевою владою з підприємцями. Всі договори, які дозволяють ділкам робити гроші з повітря, будуть анульовані в судовому порядку, а пляжі передадуть у республіканське управління.

«Сьогодні ми можемо назвати тільки чотири пляжі, які відгукнулися на наші пропозиції й зробили платні й безплатні сектори. Приміром, Золотий пляж в Євпаторії, в Миколаївці нам пішли назустріч і вже зробили із п’яти пляжів — два з безплатним входом, відзначили учасники акції.

Для старту роз’яснювальних акцій Алушту обрали не випадково. Активісти переконані, що міський голова Володимир Щербина здатен навести порядок з набережною завдовжки у сім кілометрів. Та й сам керівник запевнив: «Депутати зацікавлені в тому, щоб пляжі були загальнодоступними для тих, хто відпочиває, хто поповнює наш бюджет. Перші кроки вже зроблено. Оскільки пляжна смуга у нас вузька, ми жорстко дотримуємося вимоги: алуштинці й ветерани війни і праці мають право безплатного доступу на пляж. Депутатський корпус вважає, що у жодному разі не потрібно закріплювати за конкретними оздоровницями вільні пляжі, які ще залишилися в Криму — під Феодосією, Євпаторією, вони повинні бути загальнодоступними».

А до наступного курортного сезону, запевнив Лев Миримський, буде реалізовано програму з наведення порядку на всіх пляжах півострова «Доступні пляжі».

 

Крим.