«Ще й пожежників повісять на шию сільського голови!» Таку сердиту фразу довелося чути в одному з районів Хмельниччини на нараді, на яку запросили очільників сільських громад. Звернення з трибуни до них про необхідність взяття на баланс сільрад протипожежної техніки, яку колись утримували сільгоспформування, якраз і викликало невдоволення декого в залі. Хто ж любить зайвий клопіт?

Але уявімо: підступний вогонь через дитячі пустощі охопив хату в селі, віддаленому від райцентру на 60 кілометрів... Поки сюди домчить червона машина з районної пожежної частини, вже не буде що рятувати. Три роки тому вздовж траси Житомир—Чернівці дві доби горіли пожнивні рештки на полях. Задимленість була така сильна, що на дорозі сталася ДТП, два зустрічні авто зіткнулися, не обійшлося без людських жертв. А якби найближчі до займання сільради мали пожежні команди, біди не сталося б. Добре, що в селі Руда (воно якраз неподалік од цього відтинку траси) місцева влада проявила активність у протипожежних заходах і домоглася повернення на баланс сільради спецавтомобіля, що утримувався приватним підприємством, а згодом був розпайований і стояв на чиємусь приватному дворищі та іржавів. Тепер у Руді є своя сільська оперативна пожежна допомога.
Служби МНС щиро вдячні сільському голові з Крушанівки Івану Посітку та депутатам цієї ради. Хоч сільрада не з багатих, на утримання пожежної служби вже виділили 70 тисяч гривень. У цьому селі не питають: «Навіщо нам ще одне ярмо на шию?!», а серйозно думають, як убезпечити свою громаду, а то й сусідів від підступного вогню. Цьогоріч у районі вже сталося 26 пожеж проти 24 за відповідний період минулого року. Вогонь забрав життя двох громадян. Рятувальники ж наполягають на подальшому створенні пожежно-сторожових команд у всіх куточках району.
Колись у діючих господарствах було їх 19, нині господарники теж не дуже охоче утримують цю потрібну службу. В Ходорівцях створили команду, коли ж сільгосптовариство «Ходоровецьке» пішло під ліквідацію, то й потрібна служба припинила існування. На щастя, майно її не пропало, тепер воно стало власністю громади. Або ж господарники фінансують службу лише півдоби. Така ситуація склалася в великому селі Оринин, яке колись було райцентром. На денну платню працівнику сільгосппідприємство «Колос» ще знайшло кошти, а вночі ніхто не пильнує.
А в селі Привороття одна з філій відомих компаній без жодних суперечок узяла під своє крило пожежників і створила для команди зразкові умови.
Отже, сподіватися, крім сільських рад, нема на кого. «Ми задоволені, що співпраця з керівниками сільських громад стає дедалі тіснішою. Саме завдяки цьому в останні чотири роки не було жодної пожежі на жнивах», — поділився начальник наглядово-профілактичного відділу місцевого підрозділу МНС Віктор Чорний.
 
Хмельницька область.