Тернопільська обласна, дев’ять районних рад, одна селищна і одна міська об’єдналися в асоціацію «Ради Тернопільщини». Ініціював її створення голова обласної ради Олексій Кайда. На установчих зборах його обрали головою правління асоціації.
«Ради Тернопільщини» створилися у час, коли починає формуватися бюджет-2010, тому асоціація обов’язково виробить свої рекомендації і відстоюватиме інтереси області у столиці. «Саме органи місцевого самоврядування повинні визначати, як їм працювати, як раціонально розпорядитися коштами», — переконаний Олексій Кайда. А міський голова Залищиків Володимир Бенев’ят зазначив: «Ми вирішили об’єднатися не від добра, а від безвиході, в якій опинилися органи місцевого самоврядування. У другій половині року дисбаланс бюджетів на місцях відчувається особливо гостро».
У статуті, затвердженому установчими зборами, зазначається, що асоціація також надаватиме методичну та практичну допомогу органам місцевого самоврядування області, сприятиме обміну досвідом між місцевими радами щодо захисту прав та інтересів територіальних громад, налагоджуватиме співпрацю рад Тернопільщини з органами місцевого самоврядування країн зарубіжжя.
 
Тернопільська область.