Агітаційні дії окремих політиків ще до старту передвиборчої президентської кампанії не є «прямим порушенням законодавства». На цьому наголосив під час учорашньої прес-конференції голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.
За його словами, сьогодні в країні фактично стартувала передвиборча президентська кампанія. Так, з’явилася зовнішня реклама, замовні матеріали у ЗМІ, почастішали тури потенційних претендентів на президентське крісло.
Олександр Черненко назвав «лукавством» ухвалені на позачерговій сесії парламенту зміни до деяких законодавчих актів стосовно виборів Президента, які скорочують термін виборчої кампанії зі 120 до 90 днів. За його словами, таким чином, на місяць збільшується термін, упродовж якого кандидати не мають жодних обмежень на агітацію, проведення заходів та використання службового становища.
Голова правління назвав цей період «часом політичного безправ’я». «Є замовні матеріали у ЗМІ, є немаркована політична реклама, але формально ми не можемо назвати це порушеннями законодавства, оскільки передвиборна кампанія ще не стартувала», — пояснив глава КВУ.
На січень 2010 року він прогнозує судові та «піарвійни» і політичне рейдерство.
У свою чергу голова правління Інституту соціальних досліджень ім. О. Яременка Ольга Балакірєва заявила, що Віктор Янукович, Юлія Тимошенко й Арсеній Яценюк —головні претенденти на посаду Президента за версією провідних соціологічних компаній.
Загалом, на її думку, передвиборча кампанія в країні практично не припинялася, і останні п’ять років ми перебуваємо у стані перманентних виборів. І однією з ознак старту передвиборчої кампанії є поява псевдорейтингів на користь певного кандидата. Дані фахових соціологічних компаній і структур, за словами Ольги Балакірєвої, практично не відрізняються одні від одних, тому виявити недобросовісних соціологів можна без особливих зусиль.
 Голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім. Олександра Яременка Ольга Балакірєва, голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко під час прес-конференції.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.