Україні необхідні зовнішні запозичення, і брати їх потрібно саме сьогодні, бо криза — це час здійснення структурних реформ. Про це заявив народний депутат, член фракції БЮТ Юрій ПолунЄЄв.
«Найдешевші ресурси приходять з міжнародних фінансових організацій. Кредити, які прийшли до нас — зокрема, кредити МВФ, ЄБРР, Світового банку, Європейського інвестиційного банку, — це найдешевші ресурси, які тільки можливі, та мають довгі строки повернення», — сказав Полунєєв.
Депутат наголосив, що такі кредити надаються, зазвичай, з умовами. «Це умови здійснення структурних реформ в інтересах країни», — зазначив він.
Юрій Полунєєв наголосив, що уряд Юлії Тимошенко свідомо пішов на те, щоб ці кредити взяти, бо під час кризи потрібно здійснювати важливі структурні реформи для того, щоб країна вийшла з кризи сильнішою.
«Теза наших опонентів про те, що кредити взяті й сьогодні немає ніяких результатів цих кредитів, —вони просто не витримують критики, тому що це кредити, по яких тільки підписані зобов’язання. Гроші в багатьох випадках ще не надійшли, або тільки надходять. Ефект від цих кредитів буде видно через два-три роки, коли будуть здійснюватися інфраструктурні проекти, інвестиції в проекти тощо», — наголосив Полунєєв.
На думку депутата, «уряд робить сьогодні абсолютно логічний крок, збільшуючи запозичення, у тому числі й під надання державних гарантій для залучення коштів в інвестиційні проекти, тому що саме інвестиційні проекти мають закласти основу більш конкурентоспроможної країни».
Бютівець також зазначив, що добре знайомий з кредитами, які надають міжнародні фінансові інституції, зокрема ЄБРР, Світовий банк. «Вони супроводжуються надзвичайно потужним моніторингом надання цих коштів, їх цільовим використанням. Чим більше сьогодні буде в України ресурсів, у тому числі для фінансування програм розвитку, тим краще буде для нашої країни», — сказав він.