Російський президент Дмитро Медведєв обвинуватив керівництво України в антиросійському курсі. Про це йдеться в його посланні до Президента України Віктора Ющенка, текст якого оприлюднено на сайті президента РФ. А у своєму відеоблозі, розмірковуючи на ті самі теми, глава РФ повідомляє, що прийняв рішення не направляти в Київ свого посла. До кращих часів, які, на його думку, настануть після виборів. «Проблеми у двосторонньому співробітництві, звичайно, існували й раніше... Однак те, що ми спостерігаємо в роки Вашого президентства, не можна сприймати інакше, як відхід української сторони від принципів дружби й партнерства з Росією, закріплених у Договорі 1997 року. Я вже писав Вам про це в листопаді минулого року, але ситуація не тільки не виправляється, а, навпаки, деградує», — заявляє Медведєв Ющенку. Так, за словами президента РФ, «у результаті цілеспрямованих дій» адміністрації Ющенка відбулася низка «антиросійських» подій.
Водночас помічник Медведєва Сергій Приходько пояснив журналістам, що заяви президента РФ не означають розриву дипломатичних відносин. І просив також не хвилюватися стосовно поставок газу. У МЗС РФ, у свою чергу, закликали не драматизувати ситуацію навколо відстрочки приїзду нового посла РФ в Україну.
едведєв називає «антиросійську позицію України у зв’язку з варварським нападом режиму Саакашвілі на Південну Осетію». «Ті в Києві, хто постачав озброєння грузинській армії й, до речі, не має наміру припиняти робити це й зараз, цілком поділяють з Тбілісі відповідальність за вчинені злочини», — заявляє президент РФ.
Не подобається Кремлю й курс українського керівництва на вступ до НАТО. «До того ж як «аргумент» використовуються натяки на «російську загрозу» безпеці України, якої, як Ви чудово знаєте, немає й бути не може», — стверджує президент Росії.
Ображається Медведєв і на нібито порушення з боку України основних угод про принципи базування ЧФ РФ у Севастополі. А ще у нього «складається враження, що в Києві послідовно домагаються розриву сформованих економічних зв’язків з Росією, насамперед у галузі енергетики...».
Президента РФ обурює й те, що «практично нічого не зроблено для того, щоб припинити порушення майнових прав російських інвесторів в Україні». Медведєв також дорікає Ющенку в «лінії на перегляд загальної історії, героїзацію нацистських пособників, звеличування ролі радикал-націоналістів, нав’язування міжнародному співтовариству націоналістично забарвлених трактувань масового голоду в СРСР 1932—1933 років як «геноциду українського народу»; «витисненні російської мови», виселенні з України двох російських дипломатів, а також втручанні влади в справи православної церкви — він вказує на «штучно створені» несприятливі умови візиту патріарха Кирила...
За нинішньої влади надій на нормалізацію й поліпшення відносин з Росією практично немає. Так лідер Партії регіонів Віктор Янукович прокоментував заяву президента Росії Дмитра Медведєва про антиросійський курс українського керівництва, повідомляє прес-служба цієї політичної сили.
У БЮТ російську оцінку Ющенка також визнали «адекватною».
Компартія України, у свою чергу, підтримала послання Медведєва до Ющенка. Народний депутат України, один з лідерів Комуністичної партії Олександр Голуб зазначив, що Ющенко зволікав з церемонією прийняття вірчих грамот від нового посла, і це, за словами комуніста, було сприйнято російським керівництвом як черговий недружній крок.
Українські політологи розглядають послання Медведєва як свого роду непрямий вплив на президентську кампанію в Україні. Окремі фахівці навіть вважають, що гострі слова Медведєва на адресу Ющенка піднімуть його рейтинг, однак інші гадають, що конфлікт із Росією зміцнить положення проросійських кандидатів на пост президента.