Такого ранку в сучасному Луганську ще ніколи не було. Порожні вулиці, зачинені магазини, аптеки, установи, відсутність людей. Хіба що на деяких автобусних зупинках стоїть по дві-три людини — і все. Містом тільки зрідка їздять напівпорожні «маршрутки» і легковики з озброєними людьми. До того ж останні мчать на шаленій швидкості, нехтуючи світлофори. З 21 по 24 липня лідер «ЛНР» Валерій Болотов заборонив пересування автомобільного транспорту в межах міста. Пояснюється це «активізацією диверсійних груп супротивника, що діють на території Луганської народної республіки, та безперервними обстрілами міста». Поряд з ударами важкої артилерії сьогодні в Луганську все частіше чути автоматну чергу в житлових кварталах, а також біля будинків, де дислокуються бойовики. Через бойові дії в Луганську зупинився рух трамваїв і тролейбусів. У результаті артилерійського обстрілу були серйозно пошкоджені контактні мережі, а також шляхи. «У зв’язку з тим, що збройні зіткнення в Луганську тривають, фахівці не мають можливості виїхати на місце події, щоб оцінити масштаби руйнувань і провести відбудовні роботи, найближчим часом міський електротранспорт на свої маршрути на виїжджатиме», — повідомили в міськраді.

Одне слово, ні в’їхати, ні виїхати з Луганська фактично неможливо. У зв’язку з цим у місті склалася напружена ситуація з доставкою продовольства. Перебої з постачанням і в невеликих магазинах, і в супермаркетах. Значна частина торговельних точок уже закрилася. Єдиною артерією, яка поки що зв’язує Луганськ із зовнішнім світом, залишається залізниця. За інформацією начальника залізничного вокзалу станції «Комунарськ», усі потяги — і приміські, й далекого прямування — до Луганська і з Луганська поки що прямують за розкладом.
Нарешті розблоковано Луганський аеропорт, який контролюють львівські десантники. Сюди прорвався конвой з українських військових. Захисникам аеропорту привезли додаткові боєкомплекти, вивезли поранених солдатів. У бою поблизу аеропорту бойовики «ЛНР» зазнали втрат. До речі, їхній лідер Болотов змушений визнати, що серед бойовиків «ЛНР» немає єдності й різні угруповання іноді воюють між собою, ділячи сфери впливу в місті та області. Зокрема, йдеться про так званий батальйон «Лешего». Якщо вірити чуткам, то саме командир цієї групи бойовиків хоче стати лідером «ЛНР» і витісняє Болотова. «Є окремі розрізнені загони, що намагаються очолювати і якось прогнути під себе якісь райони, — констатує Болотов. — Із цим зараз активно боремося. Неможливо воювати з одним ворогом і мати ворога в себе в тилу». Як повідомила прес-служба «ЛНР», сьогодні Болотов шукає фахівців, що здатні відремонтувати зенітно-ракетний комплекс «Бук», який вийшов з ладу. Бойовики хочуть використовувати його для того, щоб ефективно відбивати атаки української армії. Водночас українська сторона заявляє, що всі «Буки», які перебувають на озброєнні України, враховано. Терористи не захоплювали жодного українського ЗРК «Бук», тому є запитання, звідки в бойовиків ця техніка.
Ровеньки
Останніми днями до міста також важко доправляти товари та продукти, а після того, як «закрився» Луганськ, ситуація ще ускладнилася. Спорожніли прилавки супермаркетів системи «Абсолют»: тут немає ні борошна, ні цукру, ні круп. Закрилися торговельні точки з продажу молочної продукції торговельної марки «Станиця», ускладнена доставка хліба марки «Добродія». Свого хлібокомбінату в Ровеньках немає, тільки приватне виробництво, але із запитами населення воно не справляється. Найменше проблем зараз у магазинів місцевої мережі, які забезпечуються з власних складів. Але ці запаси можуть скоро закінчитися. Ровенчанам радять під час купівлі ретельно стежити за термінами придатності товарів. Оскільки в такій ситуації можуть знайтися не зовсім чесні підприємці, які спробують продати залежаний товар.
Лисичанськ
Лисичанськ страждає від відсутності води. Її відключення пов’язують з бойовими діями, що пройшли тут напередодні. По місту спостерігається переміщення бойовиків і дедалі частіше лунають автоматні черги. Очевидці розповідають, що з території заводу скла бойовики починають вивозити якісь ящики, а з місцевої лікарні забрали всіх своїх транспортабельних поранених. Сили АТО частково заблокували Лисичанськ. Розуміючи це, бойовики протягом ночі зробили кілька спроб виходу. У результаті бойових зіткнень була знищена техніка й жива сила «ЛНР», близько 30 осіб узято в полон. Утім бойовики зосередили основні зусилля на утриманні передмість Лисичанська, Попасної та підступів до них. На блокпостах вони обладнали місця для позицій броньованої техніки. Крім того, вони замінували міст через Сіверський Донець між Лисичанськом і Сєверодонецьком, а два мости, що залишилися, заблокували. На цьому напрямку тривають активні бойові дії. Підрозділи Національної гвардії та Збройних Сил України проводять зачищення території.
Алчевськ
У зв’язку з тим, що Луганськ цілковито закритий для виїзду та в’їзду будь-якого автотранспорту, луганське підприємство «Коровай» призупинило постачання хлібобулочної продукції до Алчевська. Однак начальник відділу споживчого ринку Алчевської міськради Ірина Доліна переконує, що «це не смертельно» і обіцяє розв’язати «хлібну» проблему за рахунок інших джерел.
У цьому зв’язку місцеві товаровиробники збільшують обсяги випікання хліба, а, крім того, збільшується постачання із сусідніх Стаханова та Брянки. За словами І. Доліної, набагато серйозніша проблема в Алчевську з молочною продукцією.
«Поки великих перебоїв з наявністю продуктів у місті немає, — вважає Ірина Доліна. — Утім їх асортимент, звичайно, значно зменшився. А що буде завтра, ми довідаємося тільки завтра. Ситуація змінюється щодня. Поки що тримаємося».
Луганськ.