Системі профтехосвіти України цього року загрожує розвал. Про це на прес-конференції заявив голова партії «Справедливість», керівник громадської ради працівників освіти і науки України Станіслав Ніколаєнко під час відвідання Севастополя.
До цього призвів, на думку екс-міністра, комплекс причин. Серед них — нові правила прийому абітурієнтів до вищих навчальних закладів, а також практично цілковита відсутність останніми роками профорієнтаційної роботи, демографічна криза в країні, ігнорування державою сфери профтехосвіти. Усе це спричинило те, що подати документи до ПТУ виявили бажання 10—15 відсотків від запланованої цифри. Решта вважають, що цілком спроможні вчитися в інститутах чи університетах.
Зокрема, у Севастополі, як розповів голова міського відділення партії «Справедливість» Володимир Василевич, у найзатребуваніше серед випускників ПТУ №28 нинішнім літом подали документи лише половина від тієї кількості учнів, яким воно може дати робочі спеціальності. Ще сумніша картина в художньому училищі (до слова, надає своїм вихованцям гуртожиток) — першокурсників набрали третину від запланованої кількості.
На поліпшення ситуації Станіслав Ніколаєнко особливо не сподівається. Навіть навпаки, криза системи освіти може не тільки поглибитися, а й розширитися. За інформацією, що стала відома екс-міністрові, українські загальноосвітні школи ризикують починати новий навчальний рік... без підручників. Від необхідної кількості українською мовою на початок серпня їх надрукували не більш як п’яту частину, а іншими мовами друкувати ще й не починали. До кінця календарного року ситуацію, можливо, виправлять. Але до того, вважає С. Ніколаєнко, право усунути дефіцит одержать одне чи два приватні видавництва, роботу яких профінансує держава. Але батьки школярів змушені будуть купувати книжки, що називається, за свої кревні.
Під час перебування Станіслава Ніколаєнка міністром освіти і науки ситуація теж не була ідеальна, але на початок навчального року не менш як 70 відсотків підручників були вже в школах. За вересень удавалося потреби шкіл задовольнити.
Севастополь.
Фото автора.