За даними громадянської мережі ОПОРА, яка проводить моніторинг вступної кампанії в 21 регіоні країни, найпоширенішою проблемою, на яку цьогоріч скаржаться абітурієнти та їхні батьки, є великий наплив пільговиків на престижні спеціальності.
— Будь-які пільги під час вступу мають бути скасовані, це є вимогою Конституції, адже там записано, що громадяни мають право на безоплатне навчання у ВНЗ державної та комунальної форм власності на конкурсній основі, — зазначила на прес-конференції керівник освітніх проектів ОПОРИ Інна Совсун.
За її словами, для дітей, що мають складні соціальні та побутові умови, мають створювати спеціалізовані школи, в яких вони могли б отримувати якісну освіту і в подальшому боротися за право вступу до вишів «на рівних правах».
— Вирішень проблеми є безліч, єдине, в чому ми переконані: вступ має відбуватися тільки за результатами оцінки знань. Адже вища освіта не є видом соціальної допомоги, а університет — підрозділом Червоного Хреста, — додала І. Совсун.
Окрім «навали» пільговиків, ОПОРА виявила ще низку порушень. Зокрема, невизначеність з кількістю бюджетних місць по спеціальностях і неточності у системі «Конкурс». Технічні помилки, зазначають в організації, спотворювали рейтинг і дезорієнтували абітурієнтів. Новинкою кампанії 2009 року стало і те, що фальшиві довідки пред’являли не лише «уявно хворі», а й псевдопереможці олімпіад. Так, членами ОПОРИ виявлено випадки, коли особи, що фігурують в системі «Конкурс» як переможці олімпіад і вже зареєстровані приймальними комісіями вишів як абітурієнти, відсутні в офіційному списку переможців олімпіад, затвердженому МОН України.
Крім того, за спостереженням ОПОРИ, щонайменше половина університетів проігнорувала вимогу міністерства про публікацію рекомендованих до зарахування на своїх сайтах. А деякі виші оприлюднили неповні списки.