Попри всі спроби, подолати зарплатні борги поки що не вдається. Приміром, на Хмельниччині від початку року управлінням праці та соціального захисту населення перевірено понад сотню підприємств, де майже на половині виявлено загальну заборгованість більш як на сім мільйонів гривень. 

Після втручання влади на 28 підприємствах заборгованість зменшено більш як на два мільйони, а на 17 — ліквідовано повністю. За безпідставну невиплату заробітної плати до прокуратури направлено матеріали трьох десятків перевірок для притягнення керівників до відповідальності. Нині майже три десятки підприємств обласного центру мають борги в 4,5 мільйона гривень. Водночас середня зарплата у місті залишилась на минулорічному рівні, а на деяких підприємствах навіть зменшилась, передає наш власний кореспондент Ірина КОЗАК.
Щоправда, заборгованості із виплати заробітної плати — проблема не тільки Хмельниччини. По кілька місяців своїх чесно зароблених коштів не бачать мешканці усієї країни. Так, за даними Державного комітету статистики, на липень цього року роботодавці заборгували українцям понад 1,6 мільярда гривень. Горе-лідерами є східні регіони: Донеччина заборгувала 356,5 мільйона гривень, а на Луганщині до кишень робітників не дійшло більш як 148 мільйонів. Непочесне третє місце посів Київ. Працівникам столичних підприємств та організацій заборгували 141,7 мільйона гривень.
За інформацією Держкомстату, левова частка заборгованості, а це майже 70 відсотків від загальної суми невиплат, припадає на економічно активні підприємства. І передусім йдеться про такі сфери, як промисловість та будівництво. Загалом на початок липня цього року без виплачених зарплат було понад півмільйона українців. І майже шоста частина з них не отримували платню понад три місяці. Серед них і киянин Олег, уже колишній співробітник одного зі столичних комунальних об’єднань. Зарплатню йому не виплачували понад п’ять місяців. І хоч працював на дурняк Олег на державному підприємстві, від затримки у виплаті заробітної плати не застраховані й співробітники приватних фірм. Мало того, на думку першого заступника міністра праці та соціальної політики Павла Розенка, заборгованість із зарплати на приватних підприємствах значно вища, аніж на державних.
— Держава постійно вживає заходи для зменшення заборгованості із зарплати. Йдеться про постійний контроль уряду та перевірки Генеральної прокуратури і Держнаглядпраці, — сказав під час інтерв’ю одному з телеканалів пан Розенко.
Проте діями уряду не задоволений Президент країни. За його словами, вони є недостатніми та малоефективними. Як повідомляє його офіційний сайт, ще у липні глава держави направив листа на ім’я Прем’єр-міністра із вимогою вирішити питання заборгованості із заробітної плати.
Отож роботодавцями, які не виплачують заробітних плат, займатиметься Генеральна прокуратура. Якщо приписи останньої не буде взято до уваги, справа перейде до суду. До речі, поскаржитися на невиплату зарплат може кожен українець. У Мінпраці та соцполітики діє безоплатна «гаряча лінія»: 8 800 507 30 90.