Власників майданчиків для стоянок можуть зобов’язати виділяти та облаштувати спеціальні місця для стоянки транспорту, який перевозить інвалідів (в обсязі 10 відсотків загальної кількості, але не менше як одне місце). А також позначати такі місця дорожніми знаками та розміткою. Відповідний законопроект про доповнення до Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (стосовно безкоштовної стоянки транспортних засобів), поданий Кабінетом Міністрів, уже розглянув Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.
«Послуги з надання місця для стоянки транспортних засобів загального та спеціалізованого призначення, які перевозять інвалідів, здійснюються на безкоштовній основі», — йдеться в пояснювальній записці.
Члени профільного парламентського комітету вважають, що пропозиція спрямована на покращення соціальної захищеності інвалідів та створення сприятливих умов для їхньої життєдіяльності. Водночас, на думку депутатів, доцільно розглянути питання щодо внесення змін в чинне законодавство, зокрема до Кодексу України про адміністративні правопорушення, стосовно відповідальності за недотримання цих положень.
А Головне науково-експертне управління звертає увагу на те, що реалізація законодавчої пропозиції потребуватиме додаткових бюджетних видатків, оскільки вимагатиме виплати компенсації власникам майданчиків, які здійснюють послуги з паркування автомобілів.
Також пропонується уточнити термінологію законопроекту, зокрема, термін «стоянка», оскільки чинним законодавством зазначений термін чітко не врегульований.