Голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук (на знімку) вважає, що потрібно повернутись до кардинального перегляду держбюджету з урахуванням спаду в економіці.
Керівник Рівненської області назвав закон «Про внесення змін до Державного бюджету на 2009 рік», заветований Президентом кілька днів тому, намаганням уряду залатати окремі дірки у бюджеті.
— Єдиним джерелом збільшення надходжень до держбюджету передбачається авансова проплата Нацбанком очікуваного прибутку в розмірі 9,8 млрд. грн. Є дуже великі сумніви, що взагалі у Нацбанку в цьому році буде хоч якийсь прибуток, уже не кажучи про проплату авансом. Звідки Нацбанк може взяти авансові гроші? Він може їх тільки надрукувати. Тобто йде мова про емісійний шлях, який призводить до інфляції і збідніння усіх однаково пропорційно, незалежно від того, багато в людини грошей чи мало. Тільки чим менше у людини грошей, тим відчутніше це для неї. Це й було основною причиною для ветування Президентом цього закону, — переконаний Віктор Матчук.
На думку голови Рівненської ОДА, окремими законами ситуацію з проблемами держбюджету не врегулювати. Тож потрібно повернутись до його кардинального перегляду з урахуванням спаду в економіці України (вже зрозуміло, що в цьому році ніякого зростання не буде), який за перше півріччя становить більше 31 відсотка. Це найгірший результат у світі! І все одно в уряду все ще немає підстав для перегляду державного бюджету. Приймаються тільки точкові зміни під якісь конкретні проекти, — зауважив Віктор Матчук.
Записала Олександра ЮРКОВА.
Рівне.