Політична нестабільність, яка останніми роками перманентно з’являється в українському політикумі, має бути подолана через внесення змін до Конституції. Про це Президент України Віктор Ющенко, як повідомила його прес-служба, заявив у прямому ефірі телерадіокомпанії, перебуваючи в Одесі.

«Протистояння, яке ми спостерігаємо, в тому числі останніми роками — це є втрата елементарних балансів між гілками влади», — зазначив глава держави.

Він нагадав, що півтора роки тому ініціював створення Національної конституційної комісії, яка напрацювала оновлений текст Основного Закону. Віктор Ющенко назвав його головні новації, зокрема, запровадження двопалатного парламенту, в якому будуть розведені політичні та адміністративні функції (призначення голів НБУ, ФДМ, СБУ, АМК тощо).

Також має бути змінено спосіб формування уряду, який стане виключно парламентським. До того ж право формувати уряд матиме та політична сила, яка набрала найбільшу кількість голосів на виборах, — і вона має зробити це протягом 10 днів. При цьому буде підвищено відповідальність уряду та політичних сил, які його формують: одночасно з призначенням Прем’єр-міністра має бути затверджена програма діяльності нового Кабміну.

Одним з основних моментів оновленої Конституції, за словами Президента, є посилення місцевого самоврядування і делегування йому реальних повноважень.

В цілому, наголосив глава держави, стратегічним етапом конституційного оновлення є максимальне наближення влади до громадян і підтвердження закладеного в Конституцію принципу, відповідно до якого джерелом влади є народ.

Говорячи про процедуру внесення змін до Конституції, Президент наголосив: суспільство має зрозуміти — воно є першим, хто зацікавлений у цих змінах.