Вирішили в «Київміськбуді» й запросили усіх бажаючих на «День відкритих дверей»
Маяк надії для всієї економіки
Відбувалося все на столичних Осокорках Північних, 6. Холдингова компанія відкрила тут під заселення чергові новобудови — одразу три житлові будинки на вулиці імені відомої оперної співачки Єлизавети Чавдар. Ще в квітні саме на цьому масиві відбулася робоча нарада за участю Президента України Віктора Ющенка. Йшлося про будівництво соціального житла і підтримку будівельної галузі України. «Київміськбуд» тоді було названо «генератором ідеї забезпечення українців доступним житлом». І хоч істотної допомоги з боку держави будівельники так і не отримали, президент компанії Петро Шилюк запевнив: «Хоч би як було сутужно, але свої зобов’язання перед інвесторами ми виконуємо. Ці люди повірили нам, тож ми не маємо права зрадити їхні надії. Як і майбутніх потенційних інвесторів, тих, хто ще в пошуках чи роздумах про власне житло — купуйте житло тепер, завтра воно не стане дешевшим. На жаль. Тож найвигідніше все робити сьогодні — коли ще доступні ціни і є вибір». І люди таким словам повірили, а тепер і перевірили.
Відкритість власної діяльності — один із найважливіших стратегічних напрямів діяльності «Київміськбуду». Під час таких зустрічей з інвесторами маркетингова служба компанії отримує вкрай потрібну, вичерпну і достовірну інформацію про сучасний стан ринку нерухомості та соціально-психологічний портрет довірителів. До речі, стосовно останніх, то цього кризового року їхній контингент значно змінився. Якщо раніше житло купували фірми, ріелтори чи так звані фізичні та юридичні особи з метою перепродажу, то нині майже всі інвестори — фізичні особи, які придбали житло для себе чи для своїх рідних. У свою чергу, у зв’язку з кризою, «Київміськбуду» також довелося переглянути свою цінову політику. Як розповів віце-президент компанії Василь Козачук, перше, що зробили тут, відчувши подих кризи, це зважили свої можливості і пішли назустріч людям — розробили заохочувальні програми. Якщо, наприклад, інвестор оплачує всю суму одразу — отримує ще 10 відсотків знижки.
— Ще один крок — у роботі з інвестором керуємося індивідуальним підходом. А це означає, що в разі потреби йдемо й на інші поступки, запроваджуємо інші нововведення, — каже В. Козачук.
Вивчивши попит і можливості своїх інвесторів, у компанії вдалися до перегляду раніше заявлених проектів новобудов. Зокрема, оскільки покупців на великі метражі тепер бракує, в сусідньому будинку навіть довелося зробити перепланування. Зменшили кількість чотирикімнатних осель, натомість розширили сегмент одно-двокімнатних квартир.
Найсуворіша комісія — самі власники житла
До слова, форму спілкування зі своїми інвесторами за допомогою «відкритих дверей» у «Київміськбуді» запровадили вже давно. Напередодні визначеного часу офіційної передачі будинків мешканцям під заселення керівники компаній, будівельних і субпідрядних організацій зустрічаються з мешканцями для того, щоб продемонструвати свою роботу і в разі певних побажань, критичних зауважень усунути всі негаразди. Це вже роками перевірена практика громадського контролю за станом будівництва в цій холдинговій компанії, а заодно й методика його вдосконалення, кажуть тут.
Свою стратегію в компанії намагаються донести до всіх учасників спорудження. Приміром, і в холдингу, і мешканці залишилися цього разу задоволені від роботи нової підрядної організації, котра лише рік як влилася в сім’ю київміськбудівців. Йдеться про Відкрите акціонерне товариство «Домобудівний комбінат «Відрадний».
Як зазначив його керівник В’ячеслав Топчій, «млинець хоч і перший, але зовсім не глевкий». Про це свідчить хоча б той факт, що всі помешкання у новобудові по вулиці, названій на честь відомої оперної співачки, уже давно розкуплено. До того ж, саме тут наділили житлом так званих відселенців, тобто людей, котрих відселили з якихось причин зі своїх помешкань, і вони мали право обирати серед кількох будинків. Того дня не могла нарадуватися Галина Кирієнко. Вона чекала на цю мить з 1976 року. З чоловіком- «чорнобильцем» та двома доньками з їхніми сім’ями Галина мешкає у готельці. Жінка була в захопленні і від роботи будівельників. Каже, все зроблено, як для себе.
Загалом 17 квартир із 159-квартирного будинку будівельна компанія передала місту. Всі, з ким довелося поспілкуватися, також були задоволені — і плануванням житла, і оздобленням. До речі, щодо останнього в компанії вирішили йти за побажаннями клієнтів. Тому навіть на одному поверсі є квартири «під ключ», є частково оздобленні, а є й зовсім без внутрішніх робіт. Так забажали інвестори. А їхнє слово — закон, вирішили вже давно в «Київміськбуді».
Найчастіше беруть саме такі квартири, наголошують будівельники. Це й зрозуміло, всім хочеться обладнати квартиру на свій смак і вміст гаманця. А декотрі інвестори, вклавши гроші в спорудження квартири, опорядження в ній тепер виконуватимуть поступово. Головне, що є дах над головою, раділи вони, а все решта якось вирішиться! До речі, працівники підрядної організації можуть виконати й оздоблення за індивідуальним проектом, але вже уклавши окремий договір. Тут також є гнучка система знижок.
Утім, такі своєрідні зустрічі з інвесторами, що їх проводить «Київміськбуд», мають ще один позитив.
— Колись була лише державна комісія, яка приймала новобудови, а тепер разом з нею працюють наші інвестори. І повірте, вони набагато прискіпливіші. Вони ходять, контролюють кожний крок наших працівників. Під кінець забудови всі стають такими обізнаними, майже будівельниками, — жартує віце-президент Василь Козачук. — Я їх розумію. Адже їм тут жити. Тому стараємося одразу працювати на совість, щоб не довелося переробляти, — додав пан Василь.
— А що, бувало, переробляли? — запитую у свого візаві.
— Звичайно. Всі зауваження, навіть зовсім незначні, ми ретельно вивчаємо й одразу ж усуваємо недоліки. Загалом у нашій багаторічній практиці не пам’ятаю, щоб «Київміськбуд» припускався якихось серйозних помилок, утім, під час здачі житла трапляються зауваження. Як правило, це зовсім невеликий відсоток і вони стосуються лише дрібних негараздів. Усуваємо їх у робочому порядку. До того ж під пильним наглядом людей. А в цілому, якщо, не дай Боже, щось станеться (мається на увазі, саме з будівлею), «Київміськбуд» тримає будинок на гарантії.
Як запевнив Петро Шилюк, у цілому масив Осокорки Північні, 6, де власне і виросли ці новобудови, матиме все необхідне для проживання та дозвілля, а також побутового обслуговування своїх мешканців. Поруч із житловими будинками заплановано гарний стадіон, дитячі майданчики. Трохи подалі мають постати сучасна гімназія, загальноосвітня школа, дитячий садочок, поліклініка, підземні паркінги. Одне слово, все, щоб мешканці почувалися комфортно. А поки що будівельники запросили приїздити через кілька років — аби побачити, як усе розквітне.
— Була велика спокуса замість стадіону поставити ще один будинок. Але як бути тоді людям? Як фізично міцніти дітлахам? До того ж усі хочуть жити у комфорті. А ми взаємопов’язані: вони платять — ми будуємо. Тому треба один одного поважати...
А загалом, як пояснили київміськбудівці, вони намагаються дотримуватися всіх норм, розроблених для житлових масивів. Зокрема, 20 відсотків території має займати власне забудова, 25 відсотків відводиться на під’їзні шляхи, решта 55 відсотків — зелена територія. Так само дотримуються норм і безпосередньо в самих будинках. Приміром, з минулого року, згідно з новими ГОСТами, в електропроводку мають закладатися лише мідні проводи. До того ж якщо раніше під’їзди висотки мали бути оснащені двома ліфтами — вантажним і пасажирським, то тепер їх має бути чотири. І «Київміськбуд» суворо дотримується цих писаних правил.
Так само й з прилеглою територією. Зокрема, вже восени до роботи приступлять озеленювачі. Нині спеціально висадили лише деякі кущі та квіти, дерев не садили. Це й зрозуміло, у таку спеку дерева навряд чи приживуться. А відрапортувати задля звіту — не в правилах холдингу. Тому на всій прилеглій території восени зроблять гарну зону відпочинку. Щоб і дітям було де побавитися, і стареньким посидіти в тіні. Тож таки, мабуть, скористаюся запрошенням і завітаю сюди через кілька років, коли «тут усе буятиме».
На знімках: президент компанії Петро Шилюк (у центрі) задоволений роботою своїх підопічних;  під час «відкритих дверей». 
Фото прес-служби  «Київміськбуду».