Велика кількість пільгових категорій вступників, які могли розраховувати на особливі умови вступу, була однією з основних особливостей тогорічної вступної кампанії. Серед них особливу увагу привернули абітурієнти, які пройшли курс довузівської підготовки. Після тривалих обговорень та суперечок громадськості вдалось переконати чиновників міністерства в недоцільності тієї пільги.
У правилах прийому ВНЗ 2009 року вона, згідно з наказом МОН, не передбачалася. Та, схоже, міністр не для всіх авторитет.
У межах загальнонаціонального дослідження «Вступ 2009 очима громадськості», проведеного експертами організації «Творче об’єднання «Творчий розвиток особистості» (репрезентативна вибірка становить 30 вузів ІІІ—ІV рівнів акредитації) виявлено: частина ВНЗ все-таки зберегла згадану пільгу. Тепер вступники, які закінчили підготовчі курси, мають переважне право на зарахування за інших однакових умов. Це зафіксовано у Правилах прийому Бердянського державного педагогічного, Вінницького національного технічного, Донецького національного університетів тощо.
Громадські спостерігачі переконані, що подальші дослідження дадуть відповідь на запитання: ректори стають в опозицію до МОН чи міністерство недостатньо контролює їхню діяльність?
 
Кіровоград.