Деякі незаконні видобувники піску змінили дислокацію, перебазувавшись у Березанський район, ближче до моря: на чорноморський намивний пісок і ціна вища, і попит. Вони не думають про наслідки: після земснаряда на морському узбережжі, де купається безліч людей, залишаються підводні ями завглибшки 5—8 метрів. Але, схоже, нікому до цього нема діла.

Навала «піщаних кротів», які риють несанкціоновані кар’єри, стала особливо відчутною в зоні відпочинку «Рибаківка»: у районі причалу рибальського господарства імені Лейтенанта Шмідта та біля дитячого оздоровчого табору «Червоне вітрило». Там уже розрито два піщані полігони.

Безконтрольний видобуток піску багато в чому спровокували самі органи влади. Ще наприкінці вересня минулого року Березанська райрада дозволила ТОВ «ВВ Інжиніринг» зайнятися проектно-дослідницькими та підготовчими роботами з очищення, зміцнення і днопоглиблення берегової лінії на території Рибаківської, Лиманівської, Матіясівської та Василівської сільських рад Березанського району. Через три місяці між замовниками — Березанською райдержадміністрацією і райрадою, з одного боку, і так званим інвестором ТОВ «Еко-Трейд» — з другого було укладено договір на проведення комплексу робіт з виготовлення проектно-кошторисної документації, на проходження екологічної експертизи проекту робіт з очищення і поглиблення дна гирла Березанського лиману. Інвестор усі витрати взяв на себе, скромно претендуючи лише на компенсаційний продукт — видобутий пісок. Тільки-но вдарили по руках, як на узбережжі без будь-яких на те дозвільних документів, на порушення договірних зобов’язань, запрацював земснаряд.

Недалекоглядним «замовникам» нічого не залишалося, як заборонити інвесторові подальші роботи й передати документи до прокуратури. Але мав їх на увазі інвестор. Земснаряд трудився, як бджілка.

Це питання ввійшло до порядку денного чергового засідання постійної депутатської комісії обласної ради з питань екології, охорони довкілля, природокористування і ресурсозбереження. В чому ж причина такої розгнузданої вольниці у видобутку морського піску в Березанському районі?

— Державна екологічна інспекція з охорони навколишнього середовища Північно-Західного регіону Чорного моря ще наприкінці січня зафіксувала факт незаконного видобутку піску фірмою «Еко-Трейд» у гирлі Березанського лиману, — повідомив депутат обласної ради Анатолій Николенко, який очолив виїзну комісію. — Усі відповідні матеріали було передано в обласну прокуратуру, в управління МВС області, міжрайонну природоохоронну прокуратуру. Днопоглиблювальні роботи було заборонено. На жаль, за цей час яких-небудь порухів зазначені вище структури не зробили. Виїзна робоча група звернула увагу райдержадміністрації на існуючу загрозу безпеці відпочивальників: на прибережній лінії з’явилися глибокі підводні ями. Згідно з законом розпорядником землі є райдержадміністрація, а землекористувачем — ДП «Очаківське лісомисливське господарство», але контроль над використанням цих земель — нульовий. Більш того, рекомендації постійної комісії обласної ради з рекультивації не виконано досі. У той же час темпи видобутку піску на цій території збільшилися вдвічі: лісові угіддя поступово перетворюються на звалище побутових відходів... Видобуток піску не узаконено, в місцевий бюджет не потрапило ні копійки. А тим часом, за підрахунками фахівців, невідомі особи в невідомому напрямку вже вивезли більш як 100 тисяч кубометрів піску.

Робоча група запропонувала винести питання несанкціонованого видобутку піску на обговорення позачергової сесії обласної ради, для того щоб у контексті цієї проблеми заслухати пояснення відповідальних посадових осіб.

Березанський район

Миколаївської області.