Українська народна партія загрожує виходом її представників з парламентської коаліції у разі невиконання Кабінетом Міністрів указу Президента щодо функціонування нафтопроводу «Одеса—Броди». Про це заявив народний депутат від «НУ—НС», лідер УНП Юрій Костенко (на знімку).
«Виправдання уряду відсутністю зацікавленості іноземних партнерів виглядає особливо недоречно, коли Польща не лише залишила добудову нафтопроводу з м. Броди до м. Плоцька у списку ключових енергетичних проектів, а й визначила його високий пріоритет — другим з тринадцяти», — йдеться у заяві.
Мало того, УНП відзначає, що очевидною є комерційна привабливість цього інфраструктурного проекту. За оцінками експертів, видобуток нафти в Каспійському регіоні до 2015 року має збільшитися до 100 млн. тонн на рік, а в період до 2025 року — до 150 млн. тонн на рік.
«Практично всі відзначені обсяги поставлятимуться на експорт. Вже з 2013 року в регіоні відчуватиметься нестача експортних нафтотранспортних потужностей. До 2025 року необхідно побудувати нові нафтопроводи з пропускною спроможністю щонайменше 80 млн. тонн нафти на рік. Таким чином, проект «Одеса—Броди—Плоцьк» буде одним з трубопровідних маршрутів, які компенсуватимуть згаданий дефіцит», — йдеться в повідомленні.
«Тому всі заяви з боку уряду щодо нібито відсутності ресурсу для завантаження майбутнього нафтопроводу «Одеса—Броди—Плоцьк» не мають жодних підстав», — наголошується у заяві.