Ми не допустимо прийняття закону, яким передбачається дозволити приватизувати державні та комунальні лікувальні установи. Про це заявила голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва, коментуючи винесений Міністерством охорони здоров’я на громадське обговорення законопроект «Про установи охорони здоров’я». «Наш комітет, безумовно, виступає проти подібних ініціатив Мінздраву і ніколи не допустить прийняття такого законопроекту», — підкреслила вона.
За її словами, винесення на громадське обговорення даного законопроекту — це продовження непрофесіональної і стратегічно необґрунтованої політики МОЗ. Як відомо, повідомляє прес-служба Т. Бахтеєвої, профільне міністерство пропонує закріпити окремою нормою закону процедуру банкрутства медичних закладів.
Але державні лікувальні установи не можуть збанкрутувати, упевнений парламентарій. Оскільки вони фінансуються з бюджету і не здійснюють такої діяльності, що може призвести до банкрутства. У цьому розумінні держустанови не можуть також переходити в приватну власність без рішення Фонду державного майна.
«Зважаючи на те, що практично всі лікувальні установи України державної чи комунальної форм власності насилу зводять кінці з кінцями, коли бюджетного фінансування ледь вистачає на зарплати і комунальні платежі, будь-яку таку установу при бажанні можна довести до банкрутства в розумінні даного законопроекту», — упевнена голова профільного комітету. Крім того, Т. Бахтеєва звернула увагу, що в ініціативах міністерства ні слова не сказано про те, що в державній установі населенню допомога надається безкоштовно, а приватний власник націлений на одержання прибутку. Тому це призведе до недоступності медичної допомоги мінімум для 80% населення.
За словами народного депутата, в умовах економічної нестабільності створення умов для прихованої приватизації медичних закладів вимагає негайної реакції з боку Верховної Ради, Президента і Кабінету Міністрів.