Найбільші труднощі в сільському господарстві будуть восени. Про це повідомив народний депутат від фракції Блоку Литвина Сергій Терещук на Черкащині. В регіоні, як повідомили «Голосові України» в прес-службі Народної партії, парламентарій провів низку зустрічей у трудових колективах, безпосередньо в полях, біля комбайнів, під час збирання урожаю.
«У діях Кабінету Міністрів щодо ринку зерна є багато прорахунків», — вважає народний обранець. Він погодився, що соціальні питання треба вирішувати, але нині правильніше було б виділити із держбюджету 2,5—3 млрд. грн. «Треба зернову продукцію зняти з ринку, зафіксувавши між трейдерами нормальну ціну з урахуванням витрат, які понесли сільгоспвиробники», — переконаний Сергій Терещук. Це, за його словами, дало б можливість без проблем увійти в осінню посівну кампанію. «Наша фракція таку схему пропонувала, але нас не почули, не підтримали. Сьогодні на ринку зерна хаос. Середня закупівельна ціна: на ячмінь — 650—700 грн. за тонну, продовольчу пшеницю — 750—800 грн. Знову простежується тенденція обкрадання українського селянина», — зазначив народний депутат.
Між іншим, європейська ціна на зерно не змінюється і коливається в межах 128—136 доларів за тонну. Отже, пшениця має бути по ціні 1050—1200 грн. (це мінімум!). «Якби держава виступила основним гравцем на ринку зерна, то вона не дала б змоги зернотрейдерам знущатися з тих, хто вирощує врожай», — переконаний парламентарій. А якщо врахувати, що собівартість тонни зерна становить 670—750 грн, то при нинішніх цінах економічно недоцільно вирощувати зернові культури.
Не вирішено питання зберігання зібраного урожаю на елеваторах, особливо щодо плати за послуги та відвантаження готової продукції, обурювався парламентарій.
Крім того, за його словами, нині представники хімічних заводів країни заявляють про підняття ціни на азотні та фосфорні добрива в середньому на 20 відсотків. Звісно, коштів у сільгосптоваровиробників на їх придбання немає. Отже, можна прогнозувати зменшення кількості добрив, що їх внесуть восени під урожай майбутнього року. Якщо так станеться, то наступного року валовий збір зменшиться. Навіть за сприятливих погодних умов.
«Такого допустити не можна, а тому я і мої колеги по Комітету з питань аграрної політики і земельних відносин працюємо сьогодні над вирішенням цих питань і внесемо свої пропозиції на розгляд Верховної Ради, що починає роботу 2 вересня 2009 року», — резюмував Сергій Терещук.