Питання модернізації освітньої галузі, забезпечення якісної й доступної освіти були і залишаються одними з найголовніших пріоритетів. Про це заявив Президент Віктор Ющенко на вчорашній нараді з питань підготовки та проведення нового навчального року в Овідіополі на Одещині.
У 2010 році має бути повністю завершено комп’ютеризацію загальноосвітніх шкіл та виконано програму «Шкільний автобус», наголосив глава держави.
Говорячи про важливість виконання програми «Шкільний автобус», Віктор Ющенко наголосив, що це питання «напряму пов’язане» з темою оптимізації структури освітніх закладів України. Він констатував: за останні три роки виконано три чверті цієї програми — навчальні заклади отримали близько 1900 автобусів, 90 відсотків учнів, які цього потребували, отримали кращий доступ до шкіл.
Глава держави нагадав, що цього року на програму не було виділено жодної копійки із передбачених у бюджеті коштів. Водночас Президент висловив переконання, що йдеться не лише про проблему уряду. Йдеться також про важливість активної позиції місцевої влади, ефективної роботи із залучення до вирішення питання шкільних автобусів коштів спонсорів.
Президент також високо оцінив приєднання України до Болонського процесу, як нашої фактичної інтеграції в єдиний європейський освітній простір. «Це одна з тем, до якої прикута також державна увага, — як найефективніше пройти цей процес адаптації», — зазначив він.
Серед позитивних зрушень національної освіти Президент також назвав зростання фінансування галузі, в тому числі з держбюджету. Якщо у 2004 році обсяги видатків становили близько 18 млрд. грн., то в 2008 році вони сягнули понад 58 млрд. грн. і становлять 6,1 відсотка ВВП, що є «одним з достойних європейських показників», — сказав В. Ющенко.
Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА(прес-служба Президента України).