Різьбяр-самоук Петро Онищук з міста Корця вірний собі: створює на дереві лише міфологічні образи. Їх у митця назбиралося півсотні.

 

— Змалку захоплююся міфологією. Все почалося з простої цікавості — у що вірували наші предки до прийняття християнства, — каже Петро Онищук. — Перечитав про це чимало історичної літератури. Отак, через книжки, і познайомився з Велесом, Сварогом та іншими міфічними персонажами.

— Далі — більше: вирішив сам створити їхні образи через власну уяву, — продовжує майстер. — Спочатку зробив ескізи на папері. Потім переніс малюнки на дерево. Не все спочатку вийшло так, як хотілося, але вже з перших спроб зрозумів, що різьбярство — дуже приваблива річ, яка не полишить мене у спокої. І я від неї вельми задоволений, хоч інколи на одну роботу доводиться затратити кілька місяців. А ось образ Велеса, бога торгівлі, музики, мистецтва, поезії, я створював майже рік. Ну ніяк він не хотів «оживлятися». Як раптом виникла ідея вкласти йому в руки сопілку. Це сталося після прочитаної легенди, за якою між полянами і древлянами зчинилася кривава січа «за межу». Побоїще не міг зупинити навіть Перун зі своїми блискавками. Зрештою з’явився Велес і заграв на сопілці. Гра була така чарівна, що воїни опустили мечі й побраталися. А вже після вирізьбленої сопілки довершити роботу не становило труднощів. Відтоді я взяв собі за правило: виокремлювати найхарактерніший предмет, який символізує міфологічного героя, і саме від нього, а не від обличчя, розпочинати вирізку. Як на мене, навіть праслов’янські боги з цим погодилися. Бо ж головним у колишніх віруваннях було посилання саме на ремесло.

Петро Онищук оригіналів своїх робіт не продає — збирає для колекції, щоб оселити під одним дахом усіх відомих праслов’янських міфологічних істот. Зате копії — на вподобу і на замовлення (переважно на липі, осиці, тополі) робить охоче. А ще різьбяр із Корця — активний учасник багатьох виставок та фестивалів. Тим самим народний умілець допомагає сучасникам усвідомити прадавні витоки.

 

Рівненська область.

На знімках: умілець-різьбяр Петро Онищук із міста Корець; міфологічні персонажі, «оживлені» корецьким майстром.

Фото автора.