Троє «кольорових» поросят привела свиноматка Машка у господарстві Раїси Горобчук з смт Літин на Вінниччині.

 

— Під час попереднього опоросу було тринадцять поросят, а тут тільки троє і всі різного кольору — біле, риже і чорне, — каже Раїса Горобчук. — Я всю ніч чекала, і на тобі — тільки трійня. Менше шести поросяток у мене ніколи не було. Пам’ятаю опороси по 17, 15 поросяток, але ж не троє... Син подивився на них, усміхнувся, та й каже: «Співають, як «Віа Гра», то ми їх так і назвали — Віагра.

Льоху, яка привела «кольорове» потомство, Раїса Горобчук купила у сусідньому Вінницькому районі. Вона білої масті. «Хазяйку звали Маша, то й свиня Маша». Кнура має у своєму господарстві. Він такої самої масті. Але ще молодий. «Може, тому така придибенція? — не перестає дивуватися жінка. — Сусіди і знайомі вже подвір’я стоптали, ходять подивитися на цю Віагру, бо ніхто не пригадує, щоб ще в когось було таке диво».

Раїса Горобчук раніше працювала у місцевому дитсадку. У неї четверо дітей. «Змушена була таскати сумки, возила м’ясо на продаж у Москву, — продовжує співрозмовниця. — Свиней ставало дедалі більше і більше. Бувало, по сімнадцять голів мали одночасно. Зараз тільки семеро».

Щоб було чим годувати живність (бо, крім свиней, мають ще індюків, гусей, качок, курей), сім’я Горобчуків взяла в оренду чотири гектари поля. Вирощують картоплю, буряки, капусту, помідори. Різав свиней місцевий колій з їхньої вулиці. Але він поїхав на заробітки. «Я тоді сама взялася за це діло, — каже пані Раїса. — Спочатку дуже важко було, бо свиня крутиться, як та муха в окропі, але з часом приловчилася. Тепер уже колія не шукаємо...» Опороси теж сама приймає. Веде календарі парування. «Льоха виношує потомство у дуже чітко визначений термін, — каже співрозмовниця. — Як пройде три місяці, три тижні, три дні і три години, тоді сиди біля неї, бо вже набирає в рот соломи і починає мостити гніздо для опоросу...»

Вінницька область.

Фото автора.

 

Коментар

Григорій Сидорук, начальник Вінницького обласного управління ветеринарної медицини:

— Зміни у кольорі поросят дуже рідкісний випадок. Але це ніяка не мутація. Причина в генетиці. Очевидно, стався збій з хромосомами. Можливо, під час запліднення розірвався ланцюжок. Таке ще буває, коли парують тварин, що мають родинні зв’язки. Нині міграція свиней велика, тому не скидаю з рахунку й цієї причини, незважаючи на те, що свиноматку купили в іншому селі. Єдиний негативний момент такого процесу в тому, що потомство, яке народилося іншого кольору, ніж у батьків, може дати збої у приведенні власного потомства.