Безробітним в Україні є вже майже кожен десятий мешканець, який належить до так званого активного населення. Про це свідчать дані, оприлюднені днями Державним комітетом статистики. У більшості областей за перше півріччя 2009-го показник безробіття перевищив 10 відсотків. Зокрема, на Рівненщині без роботи залишаються 13 відсотків населення, на Чернігівщині й Тернопіллі — 12, більш як 11 відсотків населення без роботи на Сумщині, Житомирщині, Черкащині, Вінниччині та Полтавщині. Тому не дивно, що люди хапаються за будь-яку пропозицію. Так, у Вінниці, аби влаштуватися на тимчасову роботу на кондитерську фабрику, люди займали чергу з третьої години ночі (на знімку).

 

Три з половиною мільйони подарункових наборів планують підготувати до Нового 2010 року на Вінницькій кондитерській фабриці.

— Для такої роботи ми щороку створюємо додатково 250 робочих місць, — каже начальник відділу кадрів фабрики Петро Скрипаченко. — Працюють на ній приблизно 2—3,5 місяця. Якщо у попередні роки бажаючих тимчасово попрацювати набирали протягом 3—4 днів, то нині протягом одного дня звернулося 408 осіб. Навіть після того, як почепили оголошення про припинення набору, люди все одно приходили з проханням взяти їх на роботу.

На фабриці не сподівалися на такий ажіотаж. У чергу записувалися з третьої години ночі. «Я прийшла о шостій ранку, то вже була сотою в черзі, — каже одна з безробітних жінок. — Бачили б ви, яка тут була тиснява! Двері не можна було відчинити!».

— Чотири відсотки з 250 місць ми виділили для інвалідів, — продовжує пан Скрипаченко, — ще п’ять відсотків — для соціально незахищених, яких направляє центр зайнятості, перевагою користуються також ті, хто працював на фабриці раніше і потрапив під скорочення. Зрештою, на облік взяли всіх бажаючих. Вони заповнили анкети. Повідомлятимемо про появу вакантних місць.

За даними Вінницького обласного центру зайнятості, нині в області на одне вільне робоче місце претендують 22 безробітні.