Учора Кабінет Міністрів розглянув стратегічний блок питань для агропромислового комплексу. Серед них — упровадження інвестиційних проектів і програма обслуговуючих кооперативів. «Це коли фізичні особи, які мають сільськогосподарські виробництва, фермерські господарства зможуть організувати обслуговуючий кооператив і зробити так, щоб усі ринки були демонополізовані», — пояснила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.
Вона також повідомила, що уряд планує до кінця року збудувати велику кількість елеваторів малої потужності, від тисячі до десяти тисяч тонн зерна. «Це такі елеватори, які будуть розташовані за місцем збирання зернових і демонополізують все елеваторне господарство України», — відзначила Юлія Тимошенко. Таким чином уряд зруйнує «абсолютно неринкове угруповання» приватних елеваторів, на які невеликим сільськогосподарським виробникам неможливо потрапити через завищені ціни на зберігання зерна та занижені ціни на його закупівлю.
Крім того, урядовці розглянули проекти залучення світових фінансів для побудови міні-заводів з переробки молока для обслуговуючих кооперативів. Також, відзначила Прем’єр-міністр, у цьому зв’язку передбачається будівництво оптово-роздрібних ринків, власниками яких будуть обслуговуючі кооперативи, «що дасть змогу до кінця року демонополізувати ситуацію на ринках».
Юлія Тимошенко повідомила, що обсяги виробництва в гірничо-металургійному комплексі поступово збільшуються. Таким чином уряд підтримав цю галузь спеціальною антикризовою програмою. Зокрема, було знижено тарифи на залізничні перевезення, ціни на коксівне вугілля і природний газ тощо. «Завдяки урядовій діяльності собівартість українського металу впала, і металурги змогли вийти на світові ринки... В липні відносно червня виробництво металургії збільшилося на 16%, а гірнича галузь формує половину валютної виручки країни й надходжень до бюджету всіх рівнів», — зауважила Юлія Тимошенко.
Прем’єр також повідомила, що Кабмін виділить 5,9 млн. грн. для відновлення інфраструктури Львова, пошкодженої буревієм 3 серпня, і планує викупити через державні іпотечні установи недобудоване житло на 2 млрд. гривень. Житло, за її словами, передадуть черговикам.
Загалом, на її думку, найближчим часом рейтингові агентства позитивно оцінять економічну ситуацію в Україні. Оскільки навіть державний борг зменшився на півмільярда доларів.