У Верховній Раді зареєстровано проект закону про Національне бюро антикорупційних розслідувань. Його розробниками є народні депутати всіх парламентських фракцій: Олександр Рябека, Григорій Омельченко (БЮТ), Микола Джига (Партія регіонів), Юрій Кармазін і Геннадій Москаль («Наша Україна—Народна самооборона»), Ігор Калєтнік (фракція Компартії), Олег Зарубінський (блок Литвина). Депутати пропонують створити принципово нову структуру, яка стане центральним органом виконавчої влади з правоохоронними функціями.
Це вже четверта спроба створити у нашій державі Антикорупційне бюро. З цього приводу Україна має певні зобов’язання перед Європою. Створення національного антикорупційного органу — один із 25 пунктів антикорупційних рекомендацій Групи держав Ради Європи. Аналогічне зобов’язання наша держава взяла на себе, ратифікувавши Конвенцію ООН проти корупції. У Раді Європи заявляють, що виконання цих зобов’язань полегшить для України подальший вступ до Європейського Союзу. Вимагає від парламенту прийняття антикорупційних законів і Президент України Віктор Ющенко.
Планується, що Національне бюро антикорупційних розслідувань матиме вузьку спеціалізацію і зосередиться на виявленні та розслідуванні фактів корупції серед високопосадовців. Зокрема, бюро займеться розслідуванням справ про розтрату майна з використанням службового становища, відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом, зловживання службовим становищем, дачу/отримання хабара, незаконне збагачення, зловживання впливом, тиском на судові органи. Крім того, співробітники НБАР розслідуватимуть злочини, збитки від скоєння яких перевищують 480 тис. грн., а також злочини відносно посадових осіб іноземних держав і міжнародних організацій. Структура бюро включатиме одне центральне і 11 регіональних управлінь. Автори законопроекту пропонують затвердити штатний розклад Національного бюро з верхнім порогом в 1300 осіб, 420—450 з яких працюватимуть в центральному управлінні, та по 65—70 — в регіональних. При такому штатному розкладі кожне регіональне управління НБАР стежитиме за діяльністю 5200-7800 чиновників, які потенційно можуть скоїти корупційний злочин. Планується, що штат НБАР комплектуватиметься з підрозділів, що здійснюють боротьбу з корупцією в структурах МВС, СБУ і прокуратури. Директора бюро призначатиме Кабмін після проведення відповідного конкурсу. Конкурсну комісію очолить Прем’єр-міністр, а до її складу увійдуть п’ять народних депутатів-членів парламентського Комітету з питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією, міністр юстиції, Генпрокурор, один представник Президента і два представники Ради суддів. Голова НБАР призначатиметься на п’ять років без права посідати цю посаду два терміни підряд. Керівники регіональних управлінь призначатимуться директором НБАР. Крім іншого, в законопроекті передбачено створення в бюро підрозділів внутрішньої безпеки, які контролюватимуть службові порушення співробітників НБАР. Розслідуванням корупційних справ відносно представників бюро займатимуться слідчі МВС.
Автори документа стверджують, що для його реалізації не потрібно виділення додаткових коштів з держбюджету. Передбачається, що частину витрат на матеріально-технічне забезпечення спецпідрозділів боротьби з оргзлочинністю та корупцією МВС, СБУ та прокуратури буде перенаправлено в НБАР. У попередніх версіях законопроекту пропонувалося підпорядкувати бюро безпосередньо Президентові, а контроль покласти на Верховну Раду. В нинішньому варіанті до створення НБАР будуть залучені всі гілки влади.
Керівники правоохоронних структур підтримують ідею створення нової спеціальної антикорупційної структури. «Генпрокуратура є одним з ініціаторів цього проекту. Прийняте недавно антикорупційне законодавство, яке набуде чинності з наступного року, передбачає, що розслідування повинен проводити спеціальний орган», — повідомив в інтерв’ю журналістам заступник Генпрокурора Олександр Шинальський.
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко також визнає необхідність створення окремої структури з боротьби з корупцією, але при цьому вважає, що логічніше було б створити такий орган у структурі МВС: «На мій погляд, Антикорупційне бюро має бути створене в структурі МВС, незалежно від того, хто є міністром. Коли цей підрозділ зміцніє і стане на ноги, його можна буде відділити від МВС. Якщо ж його створювати з нуля, то він не матиме необхідної оперативної інформації і, відповідно, працюватиме вхолосту. Тому правильний шлях дуже простий:  створити антикорупційне відомство на базі УБОЗу і зміцнити його слідчими Генпрокуратури з особливо важливих справ».
Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль, автор і попередніх законопроектів про антикорупційне бюро, вважає, що нинішня версія має найбільше шансів на прийняття, оскільки аналогічні законодавчі ініціативи допрацьовано за участю представників усіх парламентських фракцій, повідомляє прес-служба «Народної самооборони». «Національне бюро антикорупційних розслідувань буде незалежною структурою в складі Кабміну, але підконтрольною Верховній Раді, — розповів політик. — Оскільки під законопроектом підписалися представники всіх парламентських фракцій, то тепер вони повинні провести роботу зі своїми депутатами, щоб уже восени проект розглянули в першому читанні».