Нині немає підстав говорити, що Верховна Рада подолає президентське вето на Бюджетний кодекс. Про це заявив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко на Закарпатті, відповідаючи на запитання представників місцевої влади, які брали участь в нагородженні переможців конкурсу успішних громад, організованого Українським фондом соціальних інвестицій у рамках гранту уряду Японії.
За словами М. Томенка, на сьогодні ситуація дуже парадоксальна, оскільки переважна кількість політичних сил у парламенті виступає за децентралізацію влади та посилення ролі органів місцевого самоврядування у фінансовому самовизначенні регіонів, зокрема, формуванні бюджету знизу. «Але поки що немає підстав говорити про те, що вето буде подолане», — сказав заступник глави парламенту.
Він пояснив це тим, що низка політичних сил, зокрема фракція Партії регіонів, не хочуть підтримати ініціативу Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, оскільки вважають, що це буде додатковим чинником, який БЮТ використовуватиме під час виборчої кампанії. «Якщо такий аргумент буде основою для ухвалення рішення, то очевидно, що фракція Партії регіонів не підтримає подолання вето», — сказав він.
Водночас Микола Томенко вважає, що існує велика ймовірність ухвалення Бюджетного кодексу в новій редакції. «Це означатиме, що Верховна Рада може врахувати низку пропозицій Президента і ухвалити в новій редакції Бюджетний кодекс», — сказав він. Заступник Голови Верховної Ради нагадав, що серед застережень, які обговорюються до цього документа, є необхідність надання чітких гарантій, що Міністерство фінансів не буде «в ручному режимі» керувати сільськими, селищними та міськими бюджетами, так як це сьогодні значною мірою робить обласна влада. Тому, за його словами, треба чітко передбачити норми, згідно з якими за поданням органів місцевого самоврядування уряд подає до Верховної Ради пропозиції щодо понад 12 тисяч місцевих бюджетів, що затверджуються як складова бюджету на наступний рік і після затвердження урядові інституції повинні гарантувати їх виконання та не втручатися в перегляд показників. «Якщо це буде реалізовано, то як мінімум ухвалення Бюджетного кодексу в новій редакції ймовірне», — сказав він.
Прес-служба М. Томенка.