На президентських виборах за кандидатуру Віктора Януковича готові проголосувати 24% виборців, Юлію Тимошенко — 13%, Володимира Литвина — 9%. Такі дані навів на прес-конференції соціолог агентства «Українська проектна система» Олексій Ковтун.

 

Опитування проведено агентством «Українська проектна система» з 21 по 30 липня серед 2511 респондентів. Статистична похибка становить 2%.

Водночас експерт-соціолог цього агентства Дмитро Громаков зазначив, що, незважаючи на третє місце, Голова Верховної Ради Володимир Литвин у разі виходу в другий тур переможе будь-якого кандидата, оскільки його однаково сприймає електорат усіх регіонів країни. У Віктора Януковича рейтинг фактично зупинився, у Юлії Тимошенко — впав. Бо саме з урядом і Прем’єр-міністром громадяни пов’язують погіршення соціально-економічної ситуації в країні.

Соціолог також зазначив, що відповідно до результатів дослідження єдиний кандидат, у якого збільшився рейтинг в 1,5 разу за останній місяць, є Володимир Литвин. На думку експерта, причиною цього стала заява Голови Верховної Ради про намір балотуватися та зниження рейтингу конкурентів.

На іншій прес-конференції науковий директор школи політичної аналітики Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань заявив, що участь Віктора Ющенка у президентських виборах подрібнює електорат помаранчевих, ускладнює життя Юлії Тимошенко, «рубає» шанси Арсенія Яценюка і таким чином він підіграє Віктору Януковичу.

За його словами, прийнятий закон про вибори глави держави показує, що ПР і БЮТ продовжують домовлятися. «Очевидно, Президент накладе на нього вето. Тому я вважаю, що треба знайти компроміс у тих положеннях, які викликають критику, щоб не ставити під сумнів результати виборів», — зазначив він.

У свою чергу політолог Дмитро Видрін розповів, що на літніх канікулах народні депутати шукають нові компроміси. «Їх не буде знайдено. Восени Верховна Рада не запрацює. Але ще залишиться шанс на переформування парламенту шляхом дострокових виборів», — сказав політолог.

За його словами, нині головною проблемою політиків є фінансування президентської кампанії. «Майже всі політичні сили відчувають фінансові труднощі. У всіх є невиплати зарплат у штабах, не погашені борги по телевізійній рекламі. Саме зараз проходить пошук та переговори з донорами майбутніх президентських перегонів», — зазначив він.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.