Чемпіонат світу з водних видів спорту, що відбувався в Римі, завершився повним фіаско для представників України. Такої невдачі наші спортовці ще не зазнавали за часів незалежності. У столиці Італії вони не здобули жодної медалі! Найкращим результатом для нас у Вічному місті стало п’яте місце на 100 м брасом Ігоря Борисика.
Лише з сумом можемо казати, що за нашими зірками Яною Клочковою, Денисом Силантьєвим, Андрієм Сердіновим та іншими утворився справжній вакуум. Їхню естафету перемог, як з’ясувалося, нема кому підхопити. За всієї поваги до шановного, видатного нашого спортовця Олега Лісогора, важко утриматись від запитання: навіщо він поїхав на той чемпіонат? Можливо, в такому віці ще можна зійти на п’єдестал. Але треба й підготовку мати відповідну. У Римі видатний чемпіон Лісогор навіть до фіналу не пробився на своїй коронній дистанції 50 метрів брасом.
Ніби не новачки Сергій Бреус та Валерій Димо в Італії не увійшли навіть до першої десятки на своїх дистанціях. Цей сумний перелік продовжили Ірина Амшенікова, яка на дистанціях 50 та 100 метрів у плаванні на спині посіла 32-е і 29-е місця. Не викликав захоплення і виступ недавно перспективної Ганни Хлистунової, яка на 100 м брасом показала 40-й результат, а на 200 м комплексом — 38-й.
Цікаве, як такий гнітючий результат пояснюватимуть керівники національної федерація плавання. Розмови про гроші актуальні. Але кому тепер легко? То навіщо тоді було везти до Рима 20 спортовців, як з’ясувалося, просто не готових до змагань на найвищому рівні.