Куди поділися гроші, які успадкувала прабабуся трьох сиріт? Після перевірки заяви Донецька обласна прокуратура порушила кримінальну справу проти довіреної особи. Сам підслідний каже, що літня жінка плутається у свідченнях
Прокуратура порушила кримінальну справу після перевірки заяви 78-річної мешканки Макіївки Євдокії Оболєнських, яка звинуватила колишню довірену особу Максима Касьянова у заволодінні грошима. На суді, який відбувся у Макіївці, стали відомі подробиці конфлікту. Як розповідала наша газета, Євдокія Павлівна є опікуном трьох дітей, які залишилися сиротами після смерті їхньої матері Світлани Зайцевої. Вона померла від туберкульозу після того, як заразилася в колонії, куди потрапила через «помилку» слідства. Перед смертю молода жінка зізналася, що зізнання у неї «вибивали» в міліції. Мати померлої, Тетяна Бережна, подала позов до суду від свого імені та імені онуків. Тривалий процес завершився перемогою: потерпілим присудили виплатити близько двох мільйонів гривень. Це була нечувана для українського правосуддя сума, яку вдалося відшкодувати за незаконні дії правоохоронних органів.
Але скористатися «багатством» Бережна не встигла: після великих переживань серце жінки не витримало. Діти осиротіли вдруге, і єдиною їхньою рідною людиною на світі залишилася прабабуся. Гроші, які належали Тетяні Бережній, тепер були розподілені між спадкоємцями. Чоловік покійної, який мешкає в Росії, надіслав доручення на ім’я Євдокії Павлівни.У такий спосіб вона отримала право на частину компенсації на загальну суму 350 тисяч гривень. А в травні цього року Оболєнських зробила шокуючу заяву: на рахунку в банку — нуль, а всі гроші нібито забрав Максим Касьянов, який був довіреною особою пенсіонерки.
Свого часу Касьянов працював помічником у донецького адвоката Сергія Салова, який представляв у суді інтереси Тетяни Бережної та дітей Світлани Зайцевої. Після того, як потерпілим постановили виплатити компенсацію, Касьянов оприлюднив подробиці договору між Саловим і Бережною. З’ясувалося, за цим договором у разі успішного завершення справи половина грошей має належати адвокату. Сам Салов пізніше казав, що не претендує на гроші дітей, а гонорар за роботу запропонувала нібито сама клієнтка. Після смерті Бережної Максим Касьянов став довіреною особою Євдокії Оболєнських.
Тепер він опинився в центрі скандалу. Центральний міський суд Макіївки не задовольнив скаргу Касьянова на постанову про порушення кримінальної справи. Представник прокуратури оприлюднив у суді подання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової, на підставі якого прокуратура доручила органам внутрішніх справ провести перевірку, а пізніше — порушила кримінальну справу.
Євдокія Павлівна розповіла в суді, що в листопаді минулого року разом із Максимом та його цивільною дружиною Юлією приїхала до відділення банку, де зберігалися 350 тисяч гривень. Літня жінка підписала документи, які їй давали, і зняла 300 тисяч. Але, за словами Оболєнських, гроші до рук вона не брала і залишила в касі. «Він (Касьянов) каже: мовляв, ідіть додому, вже темно, а ми самі справимося. Вони залишилися в касі. І гроші, 300 тисяч, купою залишилися лежати у касира. Я сіла на автобус і поїхала додому. Думаю, отримають гроші, приїдуть на таксі, і ми поділимо, кому скільки. Зятю 100 тисяч, мої гроші, решту би я віддала йому (Касьянову). Чекаю-чекаю, немає. Приїхав через кілька днів, вікна мені поставив. Я вам, Євдокіє Павлівно, каже, такий ремонт зроблю, у вас усе непридатне. Але поставив вікна, двері — і все». Прабабуся також заявила, що в банку залишалися 48 тисяч гривень, які Касьянов нібито зняв без її відома, обміняв на п’ять тисяч доларів і приніс їй.
Таким чином, Євдокія Павлівна заперечує, що отримувала гроші із банку. Але не заперечує, що власноруч підписала касовий ордер. Під час судового засідання пенсіонерка виглядала знервованою, а троє її правнуків терпляче очікували на першій лаві. «Я до нього, як до сина, — бідкалася жінка. — Ось дівчинка (молодша донька Світлани Зайцевої) сидить, коли він приходив, на руки кидалася. Думала, родич прийшов». Адвокат Оболєнських Сергій Салов звернув увагу, що охолодження в стосунках Касьянова і Євдокії Павлівни з дітьми сталося одразу після того, як рахунок спорожнів.
Усі звинувачення на свою адресу Максим Касьянов відкидає. «Довіреність мені була видана для представлення в суді інтересів Євдокії Павлівни. На той момент Салов уже подав позов, крім того, комусь треба було займатися виконавчим провадженням, щоб суми компенсацій надійшли на рахунки. Ось це були мої обов’язки. Так, я привозив і відвозив дітей із інтернату додому на канікули. Але це не обов’язок довіреної особи, а обов’язок опікуна. Після того, як гроші були отримані, моя місія виконана. Знаєте, здорові лікарів не відвідують». Касьянов стверджує, що ані з рук Оболєнських, ані з рук касира чи співробітника банку він грошей не отримував. На думку колишньої довіреної особи (а довіреність анульована Євдокією Павлівною), літня жінка плутається в свідченнях, говорячи про обставини конфлікту. Щодо дитячих грошей, то вони не зникли і так само перебувають на рахунках (витрачати їх до повноліття можна лише за згодою опікунської ради).
Окрема думка
«Мою скаргу розглядав той самий районний суд Макіївки, який засудив до ув’язнення Світлану Зайцеву, — сказав у коментарі «Голосу України» Максим Касьянов. — Справу розслідує та сама макіївська міліція, яка розслідувала і справу Зайцевої. І мене це, чесно кажучи, не радує. Не виключаю, що можу розділити долю Світлани».
Куди поділися 300 тисяч гривень і як було знято з рахунку ще 48 тисяч, має встановити слідство. Адже поняття «охолов» чи «збайдужів» — не юридичні. А от дітей, які за кілька років пережили дві смерті найрідніших людей та щонайменше три судові процеси, відверто шкода. Надто вже важкий психологічний тягар лежить на їхніх плечах.