Наприкінці жнив колосових свій прогноз стосовно майбутнього врожаю оприлюднили і «погодники».
Заступник начальника Укргідрометеоцентру Анатолій Прокопенко під час агрофоруму «Зерновий бізнес України» повідомив, що валовий збір зернових, зернобобових і круп’яних культур нинішнього року в Україні становитиме близько 41,3 мільйона тонн (проти 53,2 млн. тонн у 2008-му). Причому в степовій зоні намолотять 18 мільйонів тонн зерна (торік було 23,4 млн.), у лісостепу — теж 18 млн. (23,5 млн.), на Поліссі — 5,3 млн. тонн (6,3 млн.).
Формування врожаю в 2009 році, в принципі, проходило за нормальних умов, зазначив Анатолій Прокопенко. Однак посуха в квітні та на початку літа призвела до зниження врожайності зернових культур,
У країнах Європейського Союзу врожай зернових теж значно знизиться порівняно з рекордним торішнім — майже на 25 мільйонів тонн. Насамперед через значне зменшення в ЄС посівних площ під хлібними культурами.
За прогнозами Організації європейських зернових трейдерів, у поточному році врожай зернових у ЄС становитиме 285 мільйонів 270 тисяч тонн.
Водночас ситуація не в усіх країнах однакова. Так, найбільший виробник зернових у ЄС — Франція — збере майже 69,8 млн. тонн (усього на 0,2% менше, ніж у попередньому році). Німецькі аграрії намолотять понад 47 млн. тонн (мінус 5,9%), польські — 26,8 млн. тонн (мінус 1,2%). В Італії також очікується відносно помірний недобір — на 5%: до майже 19 млн. тонн. А більш як четверта частина всіх втрат врожаю (6,6 млн. тонн), схоже, припадатиме на Іспанію. Там хлібний вал, за прогнозами, скоротиться на 28,5% — до 16,54 млн. тонн. Також значне зменшення врожаю очікується у Великій Британії — на 10,2%, до 22 млн. тонн.
Єдина країна ЄС, де прогнозується незначне збільшення врожаю, — Литва.
 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.