Без копійки державних грошей жнивують господарства, Бершадського району на Вінниччині 

— Так само за власні обігові сільгосппідприємств, фермерських та особистих селянських господарств сіяли, заготовляли корми для тваринництва, — каже голова Бершадської районної ради Михайло Бурлака. — Торік на цей період банки надали аграріям району більш як двадцять мільйонів гривень кредитів. Нині отримати їх неможливо. Ситуацію ускладнює постійне зростання цін на матеріально-технічні ресурси, пальне.
Обігові кошти потрібні для того, щоб розрахуватися за придбані матеріально-технічні ресурси, обов’язково треба сплачувати податки, видавати зарплату. Загалом по сільгосппідприємствах району сума набігає до 160 мільйонів гривень. Тим часом попереду ще осінньо-польові роботи. На їх проведення теж потрібні гроші. Аграрії сподівалися на підтримку держави, та марно.
— Якщо в 2008 році на виконання державних цільових програм для підтримки сільськогосподарського виробництва район отримав від держави 25 мільйонів гривень, — уточнює голова райради Михайло Бурлака, — то в нинішньому році маємо лише 0,8 відсотка від названої суми. До всіх цих негараздів слід додати те, що в червні-липні стався обвал цін на продукцію рослинництва і тваринництва. За зерно озимого ячменю, пшениці трейдери пропонують ціну меншу за собівартість. Відомо, що торговці здебільшого спекулюють на нинішніх труднощах селян, заробляють на них, не вкладаючи у виробництво жодної копійки. Чомусь ніхто на це не звертає уваги. Закупівельні ціни на молоко знизились на 50 відсотків, свинину — на 20, яловичину — на 15. За таких умов виробництво тваринницької продукції теж стало збитковим.
— Держава повністю усунулася від проблем села, — до такого категоричного висновку дійшли депутати Бершадської районної ради на сесії, де обговорювали ситуацію в АПК. «Біль селян вирішили донести до керівників держави, — продовжує пан Бурлака. — Ми прийняли звернення до Президента, глави уряду, міністра агрополітики. Бершадський район збирає зернових стільки, як Чернівецька область. Однак у нинішньому році вал буде менший, ніж торік. Даються взнаки економічні негаразди. Інших причин немає. Хлібороби не стали менше працювати...