24 травня 1959 року рівняни вперше ознайомилися з мотогонками на гаревих доріжках, відчули красу та захоплення від споглядання цих змагань. Саме в цей день пройшли перші змагання українських спідвеїстів у Рівному, де було збудовано перший у Радянському Союзі спеціалізований мототрек.

Минуло вже піввіку, але спідвей і сьогодні залишається улюбленим видовищем тисяч глядачів, які збираються вже на новому мототреку під час проведення чемпіонату України чи європейських та світових змагань.
Всі ці матеріали є в нашому музеї на виставці «50 років українському спідвею», яку відвідали 77-річний Іван Хорват — переможець перших рівненських змагань 1959 року, один із тренерів місцевої команди «Райдуга» 82-річний Ігор Бєлік, легенди радянського спідвею Віктор Трофимов та Григорій Хлиновський, які захищали честь батьківщини на багатьох мототреках світу. До музею завітали сотні прихильників спідвею для зустрічі зі своїми кумирами.
Сьогодні Рівне залишається столицею українського спідвею. У національному чемпіонаті рівненські «Ураган» та «Каскад» приносять багато радості й незабутніх хвилин шанувальникам цього виду спорту, які цілими родинами приходять на місцевий мототрек. Історія розвитку українського спідвею триває. Рівненські краєзнавці фіксують та зберігають пам’ятні сторінки змагань, а від спідвеїстів чекаємо нових перемог, які славитимуть наше місто, Рівненщину, якій 4 грудня виповниться сімдесят.

Олександр БУЛИГА, директор Рівненського обласного краєзнавчого музею.

На знімку: миті перших змагань на новому мототреку (Рівне, 25 травня 1959 року).

Фото з архіву музею.

Рівне.