За прогнозами спеціалістів, вартість дитячих путівок до Криму порівняно з минулим роком мала зрости в середньому удвічі. Так і сталося, але подорожчання триває і нині.
На перше червня ціна путівки в дитячий табір з наповнюваністю до півтисячі місць коливалася від 140 до 160 гривень за одне ліжко на добу. Більші табори пропонували дитячий відпочинок зазвичай за 120 грн. А в розпал сезону путівки знову подорожчали — цього разу, як пояснюють фахівці, у зв’язку зі стрибком цін на бензин. Тож нині повністю заповнені ледь 60% приморських дитячих оздоровниць півострова. А деякі з них взагалі стоять порожніми. Організатори дитячого відпочинку відзначили, що певною мірою процес пригальмувався через запізніле підписання Президентом України указу «Про оздоровлення дітей» — в середині червня. До речі, масово підвели донедавна найнадійніші російські й білоруські партнери. Вони кажуть, що везти дітвору в Крим стало невигідно, і вважають за краще виплатити неустойку.
Проблемним цього літа залишається «найекономніший» відпочинок біля морських хвиль в наметових таборах, оскільки дуже часто його нашвидку організовують по всьому узбережжю випадкові люди, місіонери й представники різних громадських організацій. Такі табори сьогодні масово виявляють й закривають представники Міністерства у справах молоді й гендерної політики автономії, бо вони, як правило, не відповідають жодним нормативам СЕС. Намети ставлять де заманеться, а не в спеціально відведених місцях — без обов’язкових настилів, наявності проточної води, туалетів. Їжу готують на відкритому вогні, що заборонено, не дотримуються тут і правила зберігання продуктів тощо.
Усі ці порушення правил становлять серйозну загрозу здоров’ю дітей. А відсутність нормативної бази, навіть типового положення про організацію наметових таборів, ускладнює цивілізований розвиток цього найдешевшого виду дитячого оздоровлення.
Масові отруєння дітей неякісними продуктами в дитячих таборах заходу держави послужили пересторогою всім і значно посилили пильність кримських працівників СЕС. Жорсткий і систематичний контроль за всіма без винятку закладами, де приймають дітей, ведеться з першого дня літа. На жаль, без порушень не обходиться. Найпроблемнішими в цьому сенсі залишаються приватні табори. Приміром, виникли ускладнення в керченському таборі «Чайка», який працював взагалі без жодних дозвільних документів. Табір довелося закрити, а його керівництво притягти до відповідальності.
Через невиконання елементарних правил і нормативів закрито й дитячий табір «Автомобіліст» в Ленінському районі. А днями знову зафіксовано порушення в розташованому на Азовському морі на Керченському півострові таборі «Факел». Позаминулого літа сюди за договором з Київською райдержадміністрацією завезли дітей пільгових категорій... Розмістили їх з вражаючими порушеннями всіх санітарних норм. Через це табір довелося одразу ж зачинити, а дітей відправити додому. Цьогоріч історія повторилася.
 
Крим.