У понеділок у свій перший робочий день новий генеральний секретар НАТО датчанин Андерс Фог Расмуссен підтвердив, що є надзвичайно пунктуальним керівником. Першу прес-конференцію Расмуссен розпочав рівно об 11 годині 30 хвилин, як це й було заплановано, що здивувало журналістів, котрі звикли, що брифінги колишнього глави Північноатлантичного альянсу Яапа де Хооп Схеффера, зазвичай, починались із запізненням. Крім того, на відміну від голландця, він не дипломат, а політик. Расмуссен тричі очолював уряд Данії, де він прославився як реформатор та інтелектуал, а також відомий тим, що активно підтримав американське вторгнення в Ірак.
Економіст за освітою, Расмуссен є першим керівником НАТО, котрий обійняв цю посаду, пішовши у відставку з поста прем’єр-міністра. Щоправда, ще в лютому нинішнього року, коли журналісти назвали його претендентом номер один на посаду генсека НАТО, Расмуссен заявляв: «Я не є кандидатом на яку-небудь міжнародну посаду, і я маю намір залишитися прем’єр-міністром Данії так довго, скільки цього захочуть виборці». І все-таки він одержав цю посаду після довгої закулісної боротьби завдяки підтримці США, обійшовши глав МЗС Канади і Польщі Пітера Маккея і Радослава Сікорського.
У пресі Расмуссена характеризують як «жорсткого, але харизматичного» керівника, відомого своєю вимогливістю і мистецтвом досягнення компромісу. Зокрема, він у найкоротший термін, незважаючи на заперечення громадськості, зумів переконати датський парламент направити військових до Іраку. Деякі європейські ЗМІ називають Расмуссена «одним з найбільш відданих союзників Вашингтона усередині НАТО». Не уникнув він і критики за виправдання дії американської військової в’язниці для підозрюваних у тероризмі в Гуантанамо.
Найтяжчим іспитом стали для Расмуссена масові протести в мусульманських країнах, а слідом за ними бойкот датських товарів у 2005 році.
Причиною була публікація в одній з центральних датських газет карикатур на пророка Мухаммеда. Однак Расмуссен не став вибачатися і послідовно відстоював свободу преси. Він наполягав на тому, що свобода слова — невід’ємна частина демократії. Не випадково Туреччина стала єдиною країною НАТО, що виступила проти кандидатури Расмуссена на посаду генсека організації, хоча пізніше і зняла свої заперечення. Багато ЗМІ країн ісламського світу з нагоди призначення Расмуссена главою альянсу нарекли НАТО союзом «неохрестоносців».
У Расмуссена та його дружини троє дітей, нещодавно він став дідусем. Новий генсек НАТО любить біг, лижі та веслування на каяці.
За словами фахівців, політика НАТО щодо України не зміниться через призначення нового генерального секретаря, бо в нього мало можливостей для маневру. Наприклад, не можна говорити про політику Солани чи політику Робертсона стосовно нашої країни, оскільки вона завжди формувалася консенсусом країн-членів НАТО.
І в понеділок Расмуссен озвучив нинішню офіційну позицію Брюсселя: «Україна поки що не готова до вступу у НАТО». Таким чином, він підхопив і підтвердив останні слова Яапа де Хооп Схеффера про Україну: «Тільки бажання не дає автоматичного права на вступ».
Безумовно, у НАТО все вирішується консенсусом, однак США були і залишаються одним із найважливіших членів альянсу, тому можна прогнозувати, що тон відносин НАТО—Україна буде задаватися тоном українсько-американських відносин. При цьому, звісно, фактор особистості ніхто не скасовував. І ми чудово знаємо тих генсеків, які вочевидь симпатизували Києву, і тих, хто жорстко давав зрозуміти, що на офіційно відчинені для нас двері НАТО накинуто ланцюжок. Ось тому деякі західні експерти і вважають, що призначення такого яскравого політика як Расмуссен генсеком може як піти на користь, так і стати проблемою передусім для самого альянсу. Тим більше що пріоритетним завданням Андерса Фога Расмуссена на новій посаді стане утвердження нової стратегії НАТО, яка має бути схвалена наприкінці 2010-го — початку 2011 року.