Третій день політики та експерти обговорюють вето Президента на зміни до закону «Про Державний бюджет України». Одні підтримують главу держави, інші — критикують. Але всі одностайні: кошти на Євро—2012 треба знайти.
Протягом місяця народні депутати можуть зібратися на позачергову сесію й подолати вето глави держави на зміни до державного бюджету України, а також прийняти низку важливих законів, зокрема і стосовно президентських виборів. Такий розвиток подій спрогнозував в інтерв’ю «Голосові України» народний депутат від БЮТ Валерій Камчатний.
«Президентське вето на зміни до держбюджету — це спроба дещо захистити не так Національний банк і питання, пов’язані з його діяльністю, як тих людей, що там працюють. Політика Нацбанку за підтримки Віктора Ющенка насправді призвела не до оздоровлення банківської системи, а до її дестабілізації і падіння курсу національної валюти. Очікую, що вето Президента буде подолано на позачерговій сесії парламенту», — зазначив він.
Комуністи також переконані, що для остаточного ухвалення змін до основного фінансового документа країни парламенту вистачить 300 голосів — регіоналів і бютівців. Але для цього не скликатимуть позачергову сесію, рішення ухвалять на початку вересня, поділився з нашим кореспондентом народний депутат Олександр Голуб. «Президент наклав вето на зміни до закону «Про Державний бюджет України», оскільки в основному кошторисі країни не було враховано інтереси тих структур, які працюють на главу держави. Отже, йде боротьба за те, хто розпоряджатиметься коштами і хто зможе залучити їх на передвиборну кампанію. Досі ці гроші ділили БЮТ і ПР», — зазначив депутат. Шкода, за його словами, що вирішення «цих меркантильних інтересів» негативно вплине на імідж України і підтвердить, що вона не готова до таких великих змагань, як Євро—2012.
Регіонали також переконані, що дії Віктора Ющенка мають «деструктивний характер». «Вони показують, що влада не зацікавлена в проведенні чемпіонату Європи. Ганьба буде на весь світ, і торкнеться вона всіх гілок влади», — переконаний Борис Колесніков.
«Накласти вето — найлегше за все. Хай тоді Президент запропонує альтернативне джерело фінансування. Ми ж виходили з того, що це було єдино можливе джерело», — підкреслив Б. Колесніков, додавши потім: «У нас і так дуже жорсткий графік з підготовки до Євро—2012. Якщо ж не буде фінансування, то про чемпіонат можна забути». За його словами, опозиція зробила все, щоб допомогти державі провести Євро—2012, і проголосувала за цей закон.
Водночас деякі народні депутати від «НУ—НС» переконані, що вето Президента на зміни до бюджету не означає, що він не хоче фінансування Євро-2012. В інтерв’ю сайтові RAZOM народний депутат Володимир Карпук пояснив: «Ми виступаємо не проти виділення коштів на чемпіонат, а проти самого способу фінансування».
«Ветованим законом про держбюджет парламент порушив закон про НБУ, адже кошти з доходів Нацбанку мали перераховуватися до бюджету за результатами 2009 року, а не авансом — ще під час року», — пояснив він. Карпук розповів, що цього року вже в травні переказано до бюджету 4 мільярди гривень, а на грудень, до завершення фінансового року, заплановано перерахування ще 3 мільярдів: «Таке перерахування зараз призводить як до погіршення фінансового становища самого НБУ, так і до порушень прав вкладників, адже фонд гарантування вкладів не наповнюється». «Я підтримую Президента: такий пошук коштів на Євро—2012 веде до ослаблення Нацбанку», — підкреслив народний депутат.
Водночас Володимир Карпук наголосив, що Євро—2012 в Україні потрібно профінансувати, однак знайти для цього кошти за рахунок інших джерел, не порушуючи законодавство і не руйнуючи фінансову систему держави.