Найпростіший і дієвий спосіб боротьби з порушеннями в ході виборів — вести відеозапис, заявив народний депутат («НУ—НС») Юрій Гримчак. Це, на його переконання, «сильний психологічний фактор», який унеможливлює фальсифікації. «На сьогоднішній день є 34 тис. виборчих дільниць по всій країні, які можна було б оснастити відеокамерами», — зазначив він.

 

Водночас, як повідомляє прес-служба «Народної самооборони», парламентарій назвав низку ймовірних порушень, з якими доведеться боротися під час майбутніх президентських виборів в Україні.

«Зміни в законі, згідно з якими представлятимуть кандидатів члени дільничних комісій чреваті тим, що основні політичні гравці почнуть плодити технічних кандидатів з метою сформувати на дільничних комісіях більшість, яка б підтримала того або іншого кандидата», — повідомив Ю. Гримчак.

Головне, за його словами, що доведеться контролювати — це кількість виборців, які прийшли на дільниці. «Досить пригадати 2004 рік, коли з 18.00 чомусь різко збільшилася явка виборців на дільниці, грубо кажучи, з 70% аж до 102%», — зазначив Юрій Гримчак.

Він критично поставився до пропозиції секретаріату Президента про те, щоб влада формувала виборчі комісії. «Фактично це демонструє бажання зробити вибори... без вибору! Щойно влада починає контролювати виборчий процес, той, на кого вона орієнтується, стає переможцем. Тому що в такому випадку буде неважливо, як голосують, а важливо, як підраховують», — констатував парламентарій.

Крім того, він упевнений, що у процесі президентських виборів відбудуться спроби «влаштовувати карусель», щоправда, технологія вкидання заздалегідь заповнених бюлетенів активно не застосовуватиметься.

«На жаль, поки що в Україні так і не створено систему, при якій порушення на виборах стануть неможливими. Як не парадоксально, але меморандум, прийнятий в 2005 році, вивів з-під відповідальності усіх винних у порушеннях 2004 року. Тому порушення на виборах, безсумнівно, будуть», — резюмував Юрій Гримчак.