Футбол. Донецьк, Маріуполь (Україна). Чемпіонат Європи серед юнаків (U-19).
Фінальний матч. Україна — Англія. 2:0. Голи: Гармаш, 5, Коркішко, 50.
Україна: Левченко, Кушніров, Парцванія, Кривцов, Коркішко, Петров (Єременко, 90+6), Гармаш, Шахов, Рибалка, Каверін (Шевчук, 80), Чайковський. Тренер —Юрій Калитвинцев.
Англія: Стіл, Тріпп’єр, Метток, Гослінг, Вокер, Велбек (Рейджер, 63), Дрінквотер (Татт, 55), Делфаунсо, Ленсбері, Беннетт, Бріггс (Гойт, 56). Тренер — Брайан Істік.
Попереджено: Меттока, 45, Дрінквотера, 53, Петрова, 62, Гармаша, 67.
Арбітр — Іржі Єх (Чехія).
2 серпня. Донецьк. РСК «Олімпійський». 25 100 глядачів. 28 градусів.
Підсумки чемпіонату абсолютно справедливі. І не тому, що «золотою» стала наша команда. Адже, мабуть, мало хто піддасть сумніву той факт, що Україна здобула переконливу першість серед справді найсильніших. Їх, до речі, вважали фаворитом чимало фахівців. Зокрема, досвідчений і мудрий наставник англійців Браайн Істік.
Перед фінальним поєдинком він зауважив: «Буде дуже важко. Суперник міг перемогти нас у першому матчі, в групі. Хоча ми й додали у фізичному плані, але ілюзій не маємо. Перевага України і в тому, що її пристрасно підтримуватимуть уболівальники. Всі бажають перемогти, але можна подивитися на ситуацію ширше. Неоціненний досвід, який футболісти отримають у фіналі, допоможе їм у майбутньому, причому не тільки в національній команді, але й у клубах. Хоча тільки одній збірній дістанеться трофей, переможених у фіналі не буде...»
Отже, тепер з полегкістю і одночасно великою радістю кажемо: честь і слава нашим юним героям і їхнім наставникам — тріумфаторам Євро-2009!
І перш ніж перейти до розмови про фінальний поєдинок, назвемо ще раз імена тих, хто зробив нам такий казковий подарунок у вигляді історичної перемоги. Це воротарі — Ігор Левченко («Олімпік», Донецьк), В’ячеслав Базилевич («Шахтар», Донецьк); польові гравці — Сергій Кривцов («Металург», Запоріжжя), Дмитро Кушніров, Темур Парцванія, Кирило Петров, Денис Гармаш, Дмитро Єременко, Сергій Рибалка, Дмитро Коркішко, Сергій Шевчук, Сергій Люлька, Сергій Логінов (усі — «Динамо», Київ), Максим Білий, Віталій Вінценець, Ігор Чайковський, Богдан Бутко (усі — «Шахтар», Донецьк), Віталій Каверін, Артур Карноза (обидва — «Дніпро», Дніпропетровськ).
Тренер — Юрій Калитвинцев, асистент — Юрій Мороз. Про Калитвинцева можна говорити довго. Блискучий у минулому капітан київського «Динамо» і збірної України став успішним тренером. Його помічник також колись відзначився у столичному «Динамо» і національній команді. А свого часу у складі юнацької збірної колишнього Союзу Юрій Мороз ставав чемпіоном Європи і світу (обидва турніри відбувалися 1987 року).
У чудовому досягненні нашої юнацької збірної, звичайно, є заслуга великого колективу. І особливо —Федерації футболу України на чолі з членом виконкому і головою комітету юнацького та аматорського футболу УЄФА Григорієм Суркісом.
Перед матчем оголосили хвилину мовчання у пам’ять про Боббі Робсона — видатного англійського тренера, який пішов з життя у п’ятницю, 31 липня.
Точно так, як у груповій зустрічі проти тих само англійців, українцям вдалося забити «швидкий» гол. Відзначився Денис Гармаш, котрий зіграв на випередження напрочуд ефектно і елегантно, забивши м’яча метрів з шести ударом після розіграшу кутового з правого флангу. Корнер точно і вивірено виконав Дмитро Коркішко. Безперечно, цей епізод значною мірою вплинув на подальший перебіг поєдинку.
Потім наші на певний час поступилися ініціативою. Але суперник жодним чином не скористався ситуацією. Британці турбували наших виключно після розиграшів стандартів. Були напружені моменти, але не більше. Цього разу холоднокровніше і майже без помилок зіграв Ігор Левченко.
Після перерви все нагадувало початок матчу. Українці знову відзначилися на п’ятій хвилині і також скористалися стандартом. Ціною штрафного удару (з небезпечної відстані) британці зупинили Гармаша. І Дмитро Коркішко блискучим обвідним ударом влучив у «дев’ятку». Це була вже серйозна заявка на перемогу.
Подальші позиційні атаки збірній Англії не принесли жодної користі, бо українці в обороні діяли спокійно і злагоджено. Отож суперники по-справжньому гольових моментів біля воріт господарів не створили. А під завісу поєдинку наші хлопці тримали м’яча, просто знущаючись з англійців.
Щасливий Юрій Калитвинцев похвалив геть усіх своїх підопічних. І, як водиться, не виділив жодного персонально.
— Наша збірна додавала від матчу до матчу, —зазначив Юрій Миколайович. — Після першої гри на турнірі — проти словенців — хлопці діяли дедалі впевненіше, і результат таки прийшов. Можливо, вони дещо й стрибнули вище голови, однак перемога на турнірі стала цілком заслуженою. Стосовно фінального поєдинку, то хлопці припустилися чимало помилок. На щастя, жодна з них не стала фатальною. З другого боку — побільше б у нашому житті таких матчів, де помилки не заважають досягати перемоги. Бачу велику перспективу цієї команди, як і кожного гравця окремо. Вітаю усіх нас і, особливо, наших уболівальників із цим видатним успіхом!
Ліна КУЩ, Віктор БРАНИЦЬКИЙ.
На знімках: юнацька збірна України — чемпіон Європи-2009; очі Юрія Калитвинцева випромінюють радість; Денис Гармаш (ліворуч) відкрив рахунок у фінальній зустрічі.