І за життя головного отамана військ УНР Симона Петлюри, і після його загибелі у 1926 році від руки найманого вбивці, і в часи незалежної України особистість цього державного і політичного діяча перебувала на вістрі історично-національної уваги. Водночас ось уже майже сто років довкола імені Петлюри кружляє не менше пересудів, ніж достеменних фактів.
Максимально реалістично спробував розповісти про цю унікальну особистість у своєму фундаментальному дослідженні «Симон Петлюра» науковець, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академік Академії наук Вищої школи України Володимир СергІйЧук.
Презентація книги відбулась у Рівному, і в цьому, як вважає автор, є глибокий символізм. Бо, по-перше, свого часу Симон Петлюра успішно воював на рівненських теренах і навіть ліквідував спробу державного перевороту. По-друге, нині на рівненській землі чи не найприхильніше ставлення до голови Директорії України. Книга має документальну основу. До того ж документи, що стосуються Симона Петлюри, автор розшукував по всьому світу — в архівах Бостона, Парижа, Праги, Краснодара тощо. Посилаючись на них, Володимир Сергійчук вносить чимало нових фактів до біографії голови Директорії, пояснює доцільність його кроків як керівника Української держави і водночас розвінчує міфи про Петлюру, знімає ярлики, а саме — як єврейського погромника.
Як зазначив Володимир Сергійчук під час презентації книги, Симон Петлюра навіть у найтяжчі часи державницького відродження залишався послідовним творцем нашого самостійного національного життя. Сповідуючи цю ідею, він водночас дбав про те, щоб у незалежній Україні мали всі умови для свого вільного розвитку національні меншини. Зрештою, Петлюра був переконаним самостійником, справжнім інтернаціоналістом.
На знімку: після презентації книги «Симон Петлюра» її автор Володимир Сергійчук роздає автографи.
Фото автора.