У восьми районах Кіровоградщини (Бобринецькому, Гайворонському, Маловисківському, Новоукраїнському, Новомиргородському, Олександрівському, Петрівському, Світловодському) відібрано учасників міжнародного проекту СВА «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Підсумки відбору підбито на засіданні обласної координаційної ради з його реалізації за участі міжнародного менеджера проекту СВА, керівника проекту з делегації Європейської комісії/Програми розвитку ООН в Україні Джейсінгха Саха. Обговорювалися також плани реалізації проекту СВА в Кіровоградській області у III та ІV кварталах цього року.
Міжнародний менеджер проекту СВА Д. Сах вперше завітав на Кіровоградщину у 2008 році, коли відбулася презентація проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Тоді було підписано угоду про партнерство між ПРООН, Кіровоградською обласною радою та Кіровоградською обласною державною адміністрацією. Проект передбачав, що місцеві громади, органи місцевої виконавчої влади та самоврядування спільно визначатимуть пріоритети розвитку території, спільно плануватимуть та реалізовуватимуть заходи для сталого розвитку свого села, селища чи міста.
З перших вуст. За інформацією координатора проекту СВА у Кіровоградській області Тетяни Головченко, право брати участь у проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» отримали: Бобринецький, Петрівський, Гайворонський, Маловисківський, Новомиргородський, Світловодський, Новоукраїнський та Олександрівський райони. Для участі у проекті відібрано 40 сільських або селищних рад (по 5 у кожному із названих районів), у яких для реалізації мікропроектів створено громадські організації. Саме ними обрано об’єкти, на яких реалізується проект. Загалом —три об’єкти зі сфери медицини, шість — водопостачання, двадцять п’ять — енергозбереження, п’ять — забезпечення шкільним транспортом та один — охорони навколишнього середовища. Фінансування мікропроектів з боку ПРООН (внесок ПРООН - 50 відсотків відбувається за умови, якщо 5 відсотків його вартості внесла громада, а решта — кошти обласного, районного та сільського або селищного бюджетів.
Станом на 1 липня 2009 року комітетом ПРООН затверджено два проекти: «Шкільний автобус» (підготовлений громадською організацією «Розумівська віра» с. Розумівки Олександрівського району) та «Енергозберігаючі заходи: поточний ремонт вікон та дверей шкільного приміщення с. Несваткового», (підготовлений громадською організацією «Несватківське сяйво» с. Несваткового Олександрівського району). Між цими громадськими організаціями та ПРООН підписано грантові угоди про надання фінансових грантів на суму більш ніж по 75 тисяч гривень кожній.
Факт. Протягом 2009—2010 року в області буде реалізовано ще 40 подібних проектів громад.
Довідка. Джейсінгх Сах, міжнародний менеджер проекту СВА, керівник проекту з делегації Європейської комісії/Програми розвитку ООН в Україні, здійснює керівництво Програмою розвитку ООН, яка успішно реалізує проекти в усіх областях України.
Післямова. Стан реалізації проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на Кіровоградщині Джейсінгх Сах обговорив також з головою обласної ради Миколою Сухомлином, першим заступником голови облдержадміністрації Світланою Негодою та заступником голови облдержадміністрації Віктором Серпокриловим.
 
Кіровоградська область.